banner-image

STIG: Ministarka danas u Požarevcu, ako ne ponudi rešenje sutra protest

Predstavnik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Stig Nedeljko Savić izjavio je da će ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković danas, u sredu, doći u Požarevac i da će razgovarati o rešenju za višak pšenice koja je ostala neprodata zbog prošlogodišnje zabrane izvoza, a ako ona ne ponudi rešenje proizvođači će održati protest 23. marta.

On je za Betu rekao da će Tanasković u Požarevac doći na njihov poziv i da očekuju i odgovor kako da finansiraju proizvodnju i budu konkurentni na slobodnom tržištu, sa subvencijom po hektaru od 6.000 dinara.

– Zbog prošlogodišnje zabrane izvoza pšenice, ostalo je neprodato oko 1,6 miliona tona pšenice, što sada stvara ogroman problem jer je prodaja potpuno stala, a bliži se žetva i nećemo imati gde da smestimo novi rod – rekao je Savić.

Vlada Srbije je prošle godine, na predlog predsednika države Aleksandra Vučića, donela odluku da se zabrani izvoz pšenice zbog straha da je neće biti dovoljno na domaćem tržištu zbog rata u Ukrajini, a posle dva meseca dozvolila je delimičan izvoz uvođenjem kvota. Zbog velike tražnje cena pšenice je u tom periodu kupovana po 42-43 dinara po kilogramu, a od pre mesec dana pšenica je pojeftinila na ispod 30 dinara i skoro je niko ne kupuje.

Savić je rekao da će Tanasković pitati kako da finansiraju poljoprivredu proizvodnju kada su mineralno đubrivo plaćali po 110 dinara za kilogram, a za odloženo plaćanje po 136 dinara, dok je pšenica pojeftinila na 22 dinara.

Istakao je da je Udruženje, u slučaju da Tanasković ne ponudi prihvatljivo rešenje, prijavilo protest MUP-u za 23. mart i da će se blokirati most na Moravi koji vodi ka istočnoj Srbiji.