banner-image

Velika brojnost repine pipe, obavezno zaštititi nova repišta

Na području Vojvodine u toku je setva šećerne repe.

Na feromonskim klopkama koje su postavljene na stara repišta registruju se ulovi odraslih jedinki repine pipe (Bothynoderes punctiventris). Na pojedinim lokalitetima broj ulovljenih jedinki kreće se i do 440 dnevno. Ovako visoke brojnosti repine pipe posledica su visokih dnevnih temperatura u proteklom periodu.

U narednom periodu prognozira se pad temperatura vazduha koje će uticati na smanjenje aktivnosti repine pipe i njene migracije na novoposejana repišta, ali veoma visoke brojnosti ove štetočine na starim repištima ukazuju na oprez i visok rizik od nastanka šteta na novoposejanim repištima.

Sa ciljem zaštite novoposejanih useva šećerne repe od repine pipe preporučuje se primena svih raspoloživih preventivnih mera borbe:

  • kopanje lovnih kanala oko starih repišta i postavljanje insekticida u njih, pogotovo na lokalitetima sa učestalim gajenjem šećerne repe, kao i parcelama koje se graniče sa novoposejanim repištem;
  • gušća setva ivičnih delova na novim repištima;
  • praćenje klijanja i nicanja novoposejanih useva i prisustvo repinih pipa na njima. Nicanje useva šećerne repe iz najranijih rokova setve se očekuje u narednih nekoliko dana. Posebnu pažnju treba usmeriti upravo na te useve, jer najveće štete repina pipa pravi u početnim fazama razvoja useva. Ukoliko se u fazi klijanja i nicanja šećerne repe uoči prisustvo od 0,1 do 0,3 odrasle jedinke repine pipe po m² preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida.