banner-image

Sajam zapošljavanja budućih agronoma održan u Novom Sadu

U holu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu održan je prvi Sajam zapošljavanja tog fakulteta, pod nazivom „Agro Job Fair“, namenjen studentima završnih godina studija, kao i postdiplomcima. Sajam je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.

Organizatori Sajma zapošljavanja su Poljoprivredni fakultet i Centar za razvoj karijere.

Sekretar Ivanišević je rekao da je ovaj sajam veoma važan sa aspekta povezivanja privede, tržišta rada i sektora obrazovanja.

– Ovo je odlična inicijativa studenata Poljoprivrednog fakulteta i drago mi je što ju je rukovodstvo Fakulteta podržalo. Sekretarijat, koji je jedini nadležan za oblast zapošljavanja na teritoriji AP Vojvodine, takođe pruža apsolutnu podršku. Ideja ovakvih susreta privrede i budućih zaposlenih jeste da se ovi mladi ljudi zaposle i, pre svega, da ostanu u Srbiji, da rade u svojoj struci u svojoj zemlji i da ovde osnuju porodice. Na sajmu učestvuje preko četrdeset najznačajnijih kompanija iz oblasti poljoprivrede, odnosno privrede u sektoru poljoprivrede, i smatram da je ovakva inicijativa veoma dobrodošla“, rekao je Ivanišević. On je istakao da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i ubuduće podržavati ovakve manifestacije zapošljavanja, i izrazio nadu da će „Agro Job Fair“ postati tradicionalan.

Okupljenim studentima i postdiplomcima, kao i predstavnicima kompanija učesnica Sajma zapošljavanja, obratio se i dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica, koji je istakao da je misija Poljoprivrednog fakulteta da se znanjem menja svet i kada je u pitanju poljoprivreda, te da takav koncept ima smisla samo ako se studenti po završenim studijama zaposle i stečena saznanja šire u redovnom obavljanju svojih aktivnosti.

– Zadovoljni smo što naši studenti posao nalaze na svojim porodičnim gazdinstvima, a i zato što se zapošljavaju u brojnim delatnostima u kojima pokušavaju da prenesu iskustva i znanja stečena na Poljoprivrednom fakultetu, koji se ovde takođe pojavljuje kao poslodavac. On prima najbolje studente koji završe studije, i koji imaju mogućnost da rade na fakultetu, a mi smo i osnivači četiri privredna društva u kojima smo u protekle dve godine zaposlili oko 90 mladih ljudi. Na taj način smo omogućili našim studentima da nakon studija što pre dobiju posao i podržavamo njihovu inicijativu da ovakvim manifestacijama pomognu ostvarivanje tog cilja“, naveo je dekan Tica.

Ivanišević i Tica su u pratnji profesora i saradnika obišli izlagače, kojih je bilo preko četrdeset, što ovaj sajam čini najvećom manifestacijom namenjenom zapošljavanju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu.

Održana je i panel-diskusija u svečanoj sali Fakulteta, na kojoj je sekretar Ivanišević govorio o programskim merama za zapošljavanje koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, kao i o novinama u konceptualizaciji mera usmerenih na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih lica, ali i onih koji žele da steknu nova znanja i veštine.

Učesnici Sajma „Agro Job Fair“ imali su priliku da se u direktnom kontaktu sa predstavnicima kompanija i organizacija, kao i sa posetiocima, bolje upoznaju sa delokrugom rada učesnika, sa kriterijumima za zapošljavanje i profilima koje kompanije potražuju, kao i da prikupe sve neophodne informacije u vezi s razgovorima za posao, veštinama i znanjima potrebnim da bi se zaposlili u određenoj kompaniji, realizovali stručnu praksu ili volontirali.