banner-image

Srpska vina na sajmu u Dizeldorfu izazavala veliko interesovanje kupaca

Vinarije koje su se na Nacionalnom štandu Srbije predstavile na nedavno održanom Međunarodnom sajamu vina i alkoholnog pića ProWein u Dizeldorfu imale su više nego uspešan nastup  i izazvale veliko interesovanje potencijalnih kupaca sa gotovo svih kontinenata.

To potvrđuje i preko 200 sastanaka tokom trajanja sajma od 19. do 21. marta, kao i vredni ugovori i dogovoreni izvoz na nova tržišta. Naši vinari najviše sastanaka su imali su sa kupcima vina iz Nemačke, Belgije, Poljske, Holandije, skandinavskih zemalja, Kine, SAD.

U organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije na Nacionalnom štandu svoju ponudu na sajmu u Dizeldorfu predstavilo je devet vinarija: Fruškogorski Vinogradi, Vinarija Doja, Vinarija Drašković, Vinarija Verkat, Vinarija Rubin, Vinarija Pusula, Vinarija Savić, Vinarija Venčac i Tandeks/Petra vinarija. Učešće srpskih kompanija na ovoj, jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi vina u Evropi, odlična je prilika za još bolje pozicioiranje srpskih vina na globalnom tržištu, kao i za povećanje izvoza naših vinarija.

Međunarodni sajam vina i alkoholnih pića ProWein je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Evropi i na svetu, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Da je ProWein događaj i vrhunska međunarodna poslovna platforma u oblasti vina i jakih alkoholnih pića potvrđuju i brojevi – ova manifestacija okupila je oko 6.000 izlagača iz 61 države, a sajam tokom tri dana posetilo je više desetina hiljada ljubitelja vina. Održano je više od 500 masterklasova i drugih događaja posvećenih vinu. Ove godine, prvi put, segment vina bez alkohola, kao i ona sa niskim sadržajem alkohola dobili su zasebnu sajamsku celinu World of Zero.

Sajam je održan u 17 hala, a izlagačke kategorije obuhvatale su vino, šampanjac, žestoka pića, kraft pivo i jabukovaču.

Prvog dana sajma, kao ambasador srpskih vina Karolina Gilbi, održala je Masterclass Serbia ProWein – Taste the difference. Vlasnica prestižne titule Master of Wine, publici je predstavila srpska vina iz različitih vinorodnih regija, pažljivo odabranih da prikažu diverzitet i neotkrivene potencijale srpske vinske scene.

Kultura vina u Srbiji i regionu ima dugu i bogatu tradiciju od vremena Rimljana koji su sadili vinovu lozu po Balkanu do danas. Posvećenost i marljivost ljudi sa ovih prostora izrodile su tradiciju vinogradarstva koja se održala kroz vekove uspešno odolevjući svim izazovima, prilagođavajući se promenama i stvarajući kvalitetne sorte prepoznate širom sveta. Tako su nastale i autentične sorte vinove loze i vina koja se prave u Srbiji i po kojima postajemo poznati u svetu.