banner-image

Pokrenuta platforma za mlade poljoprivrednike u Srbiji – svi podsticaji na jednom mestu

Mladi poljoprivrednici u Srbiji prvi put imaju priliku da na jednom mestu, na jedinstvenoj platformi Podsticaji u poljoprivredi, izrađenoj prema njihovim interesovanjima i potrebama, nađu sve informacije o podršci koju mogu dobiti iz budžeta lokalnih samouprava. U samo par klikova, na istom mestu, mogu da se informišu i o drugim oblicima davanja i svim dostupnim izvorima finansiranja, ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou, kao i o finansijskoj pomoći iz evropskih fondova.

Platformu su pokrenuli udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj/Agronews u okviru projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi”.

”Ovo je odgovor na potrebu mladih poljoprivrednika da budu pouzdano i pravovremeno informisani o javnim pozivima koje raspisuju lokalne samouprave. Kada je o podsticajima reč, na platformi se mogu naći sve informacije o podršci njihovim investicijama iz državnog budžeta, budžeta AP Vojvodine i Grada Beograda. Kao posebni izvori finansiranja izdvojeni su IPARD program i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, takozvani projekat Svetske banke”, objašnjava koordinator projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” Oliver Aleksić.

Platforma daje pregled svih lokalnih samouprava u Srbiji, a naznačeno je koje imaju programe podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, a koje ne. Zainteresovani će moći da za svaku lokalnu samoupravu pogledaju i preuzmu programe podrške za 2023. i prethodne dve godine, kao i javne pozive, konkursnu dokumentaciju, izveštaje o sprovođenju mera i izveštaje o korišćenju poljoprivrednog zemljišta.

Na platformi mladi poljoprivrednici mogu da se informišu i o aktivnostima, projektima i podršci i kroz fondove, kakvi su Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Fondacija Divac.

”Recimo, Fondacija Divac je prepoznala značaj poljoprivrednih stručnih škola za razvoj ruralnih sredina, a i naše aktivnosti su u velikoj meri usmerene ka osnaživanju i informisanju učenika poljoprivrednih i veterinarskih škola. Inače, uz informativni, platforma koju smo pokrenuli ima i edukativni karakter pa tako recimo, u odeljku “Baza znanja” predstavljamo primere dobre prakse sa terena i primere uspešnih investicija. Jako je važno da mladi poljoprivrednici budu edukovani, da umeju da rastumače javne pozive, da iščitaju i razumeju pravilnike, da poznaju zakonodavni okvir kada je o podsticajima u poljoprivredi reč”, kaže Aleksić.

Subvencije za mlade važne za celu zajednicu

Sve u svemu, tim Mladih poljoprivrednika Srbije objavljivaće blagovremeno sve lokalne javne pozive i zainteresovani će moći vrlo lako da pronađu predloge programa, konkurse i izveštaje o sprovedenim programima poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, za gradove i opštine koje sprovode ovakve programe.

Kreatori ove jedinstvene platforme ističu da podsticaji za mlade poljoprivrednike iz budžeta, bilo lokalnog, pokrajinskog, nacionalnog ili evropskog, mogu odigrati presudnu ulogu u podršci rastu poljoprivrednog sektora i razvoju ruralnih područja. Mladi farmeri se često suočavaju sa značajnim izazovima u započinjanju i rastu poslovanja, kao što su ograničen pristup finansiranju, nedostatak znanja i iskustva i visoki troškovi pokretanja proizvodnje. Istovremeno, oni su otvoreniji za inovativne i održive poljoprivredne prakse, što je važno jer to može imati pozitivne efekte na životnu sredinu i društvo u celini. Stoga pored pružanja finansijske podrške, subvencije za mlade poljoprivrednike mogu pomoći u rešavanju širih društvenih pitanja, kao što su bezbednost hrane i održivost životne sredine.

 Što pre do informacije to bolje

Mladi poljoprivrednici su i te kako zainteresovani za moguće izvore finansiranja za njihove investicije i za dobijanje subvencija po hektaru, podsticaja po grlu stoke i sva druga davanja. To se može zaključiti i po broju prijava na konkurse. Najčešće se pri rangiranju prijava, odnosno podnosilaca zahteva, gleda i vreme kada se konkurisalo tako da je i u tom pogledu blagovremena informacija zlata vredna.

”Smatramo da je ova platforma veoma važna i da predstavlja alat koji će mladi redovno koristiti. Već postoji veliko interesovanje za nju. Izradili smo i aplikaciju koja se može preuzeti u ”Google Play“ prodavnici, a omogućili smo i slanje informacija o javnim pozivima i putem e-mejla i SMS poruka. Dovoljno je da poljoprivrednici izaberu tu opciju ako žele da na taj način primaju obaveštenja i da naznače u kojoj su opštini ili gradu, kako bi dobili informaciju o javnim pozivima koji se odnose na njihova mesta, čim se oni raspišu”, navodi Aleksić.

 Skrojiti mere podrške prema potrebama mladih

U sklopu projekta Mladi poljoprivrednici Srbije analizirali su budžetska davanja za poljoprivredu u šest gradova i opština u Srbiji – Kruševcu, Svilajncu, Požegi, Kraljevu, Smederevu i Požarevcu.

Uz analizu zakonodavnog i strateškog okvira na nacionalnom nivou, uradili su i pregled svih oblika podrške poljoprivednicima u tim lokalnim samoupravama. Na osnovu analiza dali su za svaku lokalnu samoupravu preporuke u pripremi mera poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, vodeći se time da te mere moraju da odgovaraju stvarnim potrebama poljoprivrednika. Preporuke za svih šest gradova i opština takođe su objavljene na platformi Podsticaji u poljoprivredi.

”Uradili smo dubinske analize, ali još važnije je to što smo na lokalnom nivou, u svim tim opštinama i gradovima okupili aktere koji, ekspertizom ili pozicijom donosioca odluka, najviše mogu doprineti u kreiranju adekvatnih agrarnih mera i dugoročnijih politika. Važno je da se među njima uspostavi dijalog, a mi smo im, kroz sveobuhvatne analize, ukazali na potrebu da se mere planiraju i da budu ispoštovane. Svakako se za mlade poljoprivrednike iz lokalnih budžeta mora izdvajati više”, poručuje Aleksić.

Naglašava da podsticaji za mlade poljoprivrednike iz budžeta mogu biti vredna investicija u budućnost poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i u dobrobit društva i životne sredine.