banner-image

Banatski poljoprivrednici smatraju da je uvođenje eAgrara u vreme setve promašaj

Udruženje poljoprivrednika ,,Pančevački Ratari’’, Asocijacija ,Agrarni Forum’’ Pančevo i udruženje ,,Građanska Neposlušnost’’ Dolovo izdali su saopštenje za javnost u kojem navode da uvođenje eAgrara i istovremeno ukidanje rada uprave za trezore, koja je ranije radila sve poslove za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, obnovu registracija, i celokupan posao vezan za isplatu državnih subvencija, u sezoni prolećnih radova i prolećne setve je potpuni promašaj i fijasko državnih organa vlasti.

Ratari su višestruko stresirani prvo nabavkom semena i drugog reprodukcionog materijala koji je poskupeo, pre svega, za srednja i mala poljoprivrednja gazdinstva. Veliki su velikom nabavkom uspeli da rabatom umanje troškove setve i do 30%. Kvalitetno seme je poskupelo 30 – 40%, kompletna hemija, herbicidi I pesticidi su poskupeli 20 – 30%. Postojeća cena evro dizela za poljoprivredu je veča I menja se svakog petka. Jedino veštačko đubrivo nije poskupelo, jer je prošle godine poskupelo za 300% (UREA) pa su bili u ,,komfor zoni’’ i malo pojeftinili pojedina đubriva. Sve u svemu, ovogodišnja prolećna setva biće najskuplja dosad, možda I do 30% od prošlogodišnje skupe setve.

Nasuprot ovome cene žitarica su pale za 40%. Kako sad biti mađioničar i obaviti setvu u ovakvoj situaciji pogotovu kada znamo da su prethodne 2 godine bile sušne. Zaista, zaista vrlo teška situacija – godina za poljoprivrednike.

Ako se pored navedinih problema u prolećnoj setvi doda problematika eAgrara i izostanak isplate subvencija ratarima zbog nespremnosti i neažurnosti nadležnih organa ovogodišnja prolećna setva je skoro nemoguća misija.

  • Poljoprivrednici su, kako se navodi u saopštenju neiformisani i sasvim zbunjeni. Mnogi smatraju da država namerno ovo radi da se obračuna sa poljoprivrednicina i umanji im šanse da ,,prežive’’ i bace ih u pasivan status – koji u potpunosti onemogućava zakonsko korišćenje državnih podsticaja.
  • Od 2004 godine kada je uveden registar poljoprivrednih gazdinstava svi su rešenjem iz katastra mogli da upišu svoje parcele i stekli uslov za državne podsticaje. Od 16 marta ove godine nijedan dokument uprave za trezor više ne važi.

Čak i oni koji su od početka roka za obnovu gazdinstava ove godine podneli plan proizvodnje koji je primljem i overen na šalteru i time stekli uslov da dobijanje potvrde o aktivnom statusu – eAgrar ne uvažava te dokumente, a istovremeno nisu sposobni da obave korespodenciju, odnosno elektronsku komunikaciju sa katastrom koji je oznakom NE onemogućio obnovu registracije parcela koje su od 2004 godine mogle da koriste subvencije. To su parcele uglavnom u vlasništvu korisnika podsticaja. Fizički dokaz o postojanju i lična karta sa čipom što omogućava elektronsku komunikaciju i dokaz nisu dosad bili dovoljni da ono NE preinače u DA. Kažu da nisu uneli jedinstveni matični broj građana (Ko je  to trebao da uradi?).

Zar će zbog neažurnosti ili nesposobnosti nadležnih državnih organa, ove godine poljoprivrednici ostati bez zakonskih državnih subvencija – podsticaja?