banner-image

DS: E-agrar nova muka za paore

Resorni odbor za poljoprivredu Demokratske stranke (DS) kritikovao je danas način na koji se uvodi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava, ocenjujući da se to radi populistički, zarad prikupljanja političkih poena, i to u nevreme, u sred sezone prolećnih radova. 

-IT u upravi, E-uprava i uvođenje savremenih tehnologija u poljoprivredu treba da bude nešto pozitivno, što bi svako prihvatio ko razume svetske trendove. Međutim, ono što ne može biti prihvatljivo je neiskreno, populistički i nekvaliteno odrađivanja jednog tehničkog posla kao što je elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava koji predstavlja nepravilnu ili pogrešnu statističku bazu podataka poljoprivrednika, ili onih koji žele da se bave poljoprivredom – navodi se u saopštenju DS-a.

Ocenjuje se da je nova ministarka poljoprivrede ambiciozno, kako to već nalaže i traži stranačka pripadnost, odlučila da pokrene kampanju po kojoj će biti prepoznatljiva u biračkom telu. Rešila je, dodaje se, da uvede tehnološku pismenost poljoprivrednih proizvođača kroz takozvanu elektronsku registraciju gazdinstava – E agrar.

-Taman se stručna javnost ponadala, nakon prvih poteza nove ministarke, kada je odlučila da subvencioniše tajkunska preduzeća za šećernu repu i suncokret, da će stati sa ludostima i nerezonskim trošenjem državnih sredstava. Međutim, stiže nam E agrar u sred sezone prolećnih radova i promena setvenih struktura na gazdinstvima – navodi DS.

Demokratska stranka podseća da je registar gazinstava vodilo do sada Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, kao pomoć Minstarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja nije imala kapacitete za takav posao. Taj registar je, kao i sada, skup podataka koje poljoprivredni proizvođači dostavljaju o svom gazinstvu, biljnoj i životinjskoj strukturi. Nažalost to niko ne proverava i nije u obavezi, a takav registar uglavnom nije tačan. To je još bivša ministarka Ivana Dulić- Marković uvela, očekujući valjda da će neki od budućih ministara uspeti da uvede red i da će ti podaci biti tačni. Međutim, to niko do sada, a vidimo i od sada, ne uspeva niti želi, niti zna. Sada se taj sistem prebacuje na „klaud“ kako bi ga nazvali IT stručnjaci, gde i dalje važi pravilo svako ubacuje ono što želi i hoće u bazu podataka.

-Drugo, taj tehnički deo koji se u normalnom svetu obavlja bez velike ujdurme i marketinga, u Srbiji je postao šizofren. Naime, poljoprivrednici uglavnom starija domaćinstva sa manjim posedima, a njih je više od 70 odsto, dovode se u nezahvalan položaj da treba da imaju stoni računar, tablet ili aplikaciju na mobilnom telefonu, kako bi prijavila svake godine promenu u svojoj setvenoj strukturi, domaćinstvu, ili broju životinja. Takođe se u redovima u Savetodavnim službama (PSSS) stoji danima i satima sa telefonima pozajmljenim, ili uzetim od dece i unuka, i čeka se da se ubaci aplikacija. Pri čemu je softver neodgovarajući. Dakle, sistem je loše postavljen – navodi se u saopštenju uz primer da u Vojvodini 13 savetodavnih službi, sa ukupno 80 stručnjaka treba da pomogne oko 150.000 gazdinstava u kratkom periodu ( mesec ili dva).

-Dodatni problem su već raspisani konursi, a domaćinstva još uvek nisu upisana u Registar? Da zlo bude veće, problem predstavljaju i katastri. Dakle, nije bilo vremena da se prvo isproba i prekontroliše sistem. Najverovatnije iz želje ministarke poljoprivrede za dokazivanjem. Jer ona nije samo drugarica ministra Siniše Malog iz kruga dvojke, već sposobna žena da reši sve probleme u kratkom periodu u oblastima za koje je nestručna. Sve u svemu, gnev koji osećaju poljoprivrednici zbog novog maltretiranja, a čiji rezultat će biti bez efekta i poboljšanja statusa poljoprivrednika, izazvaće najverovatnije opet novu smenu ili zamenu ministara koja je već viđena u sektoru poljoprivrede, naglašava se u saopštenju.