banner-image

Poljoprivrednici sutra blokiraju put Smederevo – Pančevo

Poljoprivrednici Srbije nezadovoljni su politikom države prema selu, ne mogu da prodaju viškove pšenice i kukuruza, nisu im isplaćeni svi dugovi po osnovu subvencija, ne mogu da dobiju kredite i sutra će u Bavaništu blokirati magistralni put Smederevo-Pančevo, izjavio je danas predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On je za Betu rekao da su slali dopise Ministarstvu poljoprivrede u kojima su ukazivali na probleme, ali da im niko nije ni odgovorio, niti ih pozvao na razgovor.

„Još nisu isplaćeni dugovi po osnovu subvencija za mašine, pa čak ni za suncokret, iako je više puta obećavano“, rekao je Jakšić.

On je rekao da se stiče utisak da Ministarstvo poljoprivrede manipuliše poljoprivrednicima i razjedinjuje ih dogovorima sa pojedincima čija osnovna delatnost nije poljoprivreda.

„Pojedini poljoprivrednici su jesenas protestovali kada su cene pšenice i kukuruza bile daleko više nego sada i kada su imputi bili jeftiniji. Sada su cene žitarica drastično pale, a imputi poskupeli, ali oni sada ćute, pa je neshvatlhivo kako su sada zadovoljni“, rekao je Jakšić.

Dodao je da dolazi prolećna setva kukuruza i ostalih useva, a da poljoprivrednici nemaju novca jer niko ne traži viškove pšenice i kukuruza.

Blokada magistralnog puta u Bavništu počeće u 10 sati.