banner-image

Blokiran put Smederevo-Pančevo, ministarka nema vremena za razgovor

Poljoprivrednici Srbije blokirali su danas u Bavaništu na jedan sat magistralni put Smederevo-Pančevo i tražili razgovor sa ministarkom Jelenom Tanasković.

Međutim, ona za sada nema slobodan termin, rekao je predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On je za Betu rekao da ih je kontaktirao savetnik u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Dolovac i preneo tu poruku ministarke.

Ovo je bio protest upozorenja zbog problema u poljoprivredi i nastavićemo ih sve dok Tanasković ne dođe da razgovaramo„, rekao je Jakšić.
Dodao je da je Dolovac rekao da je dogovoreno sa bankama da poljoprivrednici dobiju kredite po subvencionisanim kamatama.
Krediti po subvencionisanim kamatama u vreme besparice kada nismo uspeli da prodamo viškove pšenice i kukuruza, znače nam mnogo jer ako bismo od banaka uzimali pozajmice po komercijalnim uslovima, kamata bi bila oko deset odsto„, rekao je Jakšić.
Dodao je da je Dolovac rekao da će zahtevi za subvencije po hektaru početi da se predaju od 7. aprila i trajaće do 31. maja, a isplaćivaće se po redosledu podnetih zahteva.
Dolovac je, prema rečima Jakšića, rekao i da će na sednici Vlade biti iznet predlog Ministarstva poljoprivrede da Republička direkcija robnih rezervi otkupi 50.000 tona pšenice po 28 dinara po kilogramu, bez poreza na dodatu vrednost.
Usvajanjem tog predloga, kako je rekao Jakšić, malo bi se „pogurala“ cena pšenice da počne da raste jer je pala na 23-24 dinara.