banner-image

Vanredna odbrana od polava na brani Veliko Srediište

Juče je pri blagom porastu vodostaja na 280 centimetara, proglašena vanredna odbrana od poplava na brani Veliko Središte na Markovačkom potoku, saopšteno je iz Vode Vojvodine.

Ovakva situacija je uobičajena prilikom većih padavina jer je ovaj potok bujičnog tipa, te u kratkom vremenskom periodu dolazi do velike koncentracije vode u retenziji. Međutim, kako se nivo vode relativno brzo vraća na uobičajeno stanje, ne očekujemo značajnije promene.

Takođe, usled veće količine padavina u proteklih nekoliko dana došlo je do blagog porasta vodostaja i na reci Tamiš, te je uvedena redovna odbrana od poplava.

Mere redovne odbrane ovog trenutka sprovode se u dužini od 61,64 kilometra nasipa, od državne granice do ustave „Tomaševac“. Kod Jaše Tomića zabeležen je vodostaj od 442 cm, dok je kod Sečnja vodostaj dostigao 400 cm. Prema informacijama RHMZ-a ne očekujemo dalji porast reke Tamiš.

Uvedena su dežurstva prema Opštem i operativnom planu, stručne službe JVP „Vode Vojvodine“ redovno obilaze teren i prate sve eventualne promene.