banner-image

Farma Rajka Grbovića: Uz vrhunsku genetiku i kvalitetnu ishranu do odličnog sjeničkog sira

Uprkos poteškoćama i sve lošijoj situaciji u stočarstvu, naročito u mlečnom govedarstvu, farma krava Rajka Grbovića, iz sela Štavalj kod Sjenice opstaje i uspeva da unapredi proizvodnju. Premda poseduje izuzetno znanje, koje je plod dugogodišnjeg rada i iskustva, ovaj stočar, jedan od najboljih na Pešteru, rado prihvata savete struke kada je o genetici reč, zahvaljujući čemu na farmi poseduje grla vrhunskog kvaliteta. 

Odličan zapat simentalca, od dvadesetak krava koje karakteriše veliki okvir, dobra forma, odlična proizvodnja mleka, biće dodatno oplemenjen genetikom bikova iz Centra Toplek, kao što su Toltek, Premiant i drugi. Grbović je višegodišnjim radom i iskustvom stvorio veoma zdrava grla, otporna, dugovečna i plodna, a doprinos tome daje i njihov boravak na otvorenom i paši od aprila do novembra.

– Premiant je jedan od najboljih progeno testiranih bikova u našoj zemlji. Sa majčine strane vodi poreklo od našim odgajivačima vrlo dobro znanih bikova Vanstein i Weinold, dok mu je otac Herzschlag, jedan od najpoznatijih svetskih simentalaca. Premiant na svoje kćerke prenosi odličan okvir i građu tela, kao i izvanredno građena vimena koja su preduslov za visoku proizvodnju mleka – kaže dr Igor Prka, direktor Centra za veštačko osemenjavanje Toplek.

Pored toga što i te kako vodi računa o genetskom potencijalu na farmi, Grbović se može pohvaliti i savremenim načinom spremanja hrane za  stoku u zimskom periodu. U pitanju je rolo balirka i uvijač pomoću kojih seno posle nekoliko sati od košenja može da se balira. Prosečna težina ovih bala je oko 500 kilograma, a seno pripremljeno na ovaj način može se koristiti  naredne dve godine. Inače, u vlasništvu, porodica Grbović ima desetak hektara zemlje i dodatnih desetak pod zakupom.

Svo mleko koje se proizvede koristi se za proizvodnju čuvenog sjeničkog sira posebnog ukusa, koji je jedno od osnovnih obeležja ovog kraja. Sir prodaju u Beogradu, Kraljevu, Čačku i širom Srbije. Kako kaže ovaj mladi farmer, njegov otac zadužen je za distribuciju i prodaju, a sir koji se proizvede se zadržava najviše nedelju do dve kod njih – vrlo brzo se sve rasproda. U podeli posla na gazdinstvu, supruga Milenija je zadužena za proizvodnju sira, a Rajko za mužu i pripremu hrane za stoku.

Selo Štavalj, iako smešteno na Pešteru koji je poznat po snežnim nanosima, prohodno je cele zime jer se zahvaljujući blizini rudnika saobraćajnice redovno čiste.

Domaćin ističe da iako su u njegovom kraju često ekstremni vremenski uslovi, nisu oni ti koji teraju ljude odavde. Problem je, naglašava, način raspodele subvencija u budžetu. Većina premija u Srbiji se izdvaja za oranice, ali u sjeničkom kraju oranica gotovo da i nema, a stoka se drži uglavnom na pašnjacima. U ishrani stoke, jedan od problema je i što kukuruz slabo uspeva, a najčešće tokom juna padne slana i pokosi ga.

S. K.