banner-image

Brisel Mađarskoj stopirao 21 milijardu evra, zabrinut za vladavinu prava

Evropska unija Mađarskoj ukupno zamrzla preko 21 milijardu evra na koje bi ova država imala pravo između 2021 – 2027. godine, javlja iz Budimpešte akademik Vlastimir Vujić.

Glavni grad EU, Brisel, severnom komšiji Srbije, Mađarskoj, i dalje uskraćuje pravo na korišćenje sredstava iz zajedničkog unijskog budžeta, jer je zabrinut za vladavinu prava u toj zemlji. Iako iz vlade desno-konzervativnog Fidesa (čiji je predsednik stranke Viktor Orban ujedno i premijer Mađarske) tvrde da su tražene promene „pri kraju“ i veruju da će njihova zemlja uskoro dobiti budžetska sredstva koja joj pripadaju. Jer, kako se ističe, u Briselu nema nijedne jedine naznake da će se „tako nešto“ i – dogoditi.

Koje segmente unutrašnje politike Mađarska treba da dovede u ravan briselskih kriterijuma vladavine prava?

Odgovor je sažet u dve reči – mnoge segmente. Poznavaoci situacije u Briselu tvrde da Mađari osim vladavine prava moraju da se posvete izmeni i drugih oblasti. Dve su prioritetne: akademska nezavisnost i zakon o zaštiti dece. Evropska unija je Mađarskoj zamrzla preko 21 milijardu evra na koja bi ona imala pravo između 2021. i 2027. godine, navodi Vujić.

Vlada Viktora Orbana (ako želi novac iz EU fondova u svom budžetu) prvo će morati da pristupi promenama u 17 oblasti. Reč je, između ostalog, o osnivanju agencije za borbu protiv korupcije, jačanju antikorupcijskog okvira, većoj transparentnosti u korišćenju fondova EU i izmenama u oblasti javnih nabavki, dodaje Vujić.

Takođe, kaže on, od mađarske vlade, posebno se zahteva uspostavljanje saradnje sa Evropskom kancelarijom za borbu protiv finansijskih prevara (OLAF), imajući u vidu da je nekoliko uticajnih poslovnih ljudi (bliskih Orbanovoj vladajućoj stranki Fides) – već osumnjičeno za finansijske malverzacije unijskim novcem, ali da je zvanična Budimpešta odbila sprovođenje istrage protiv njih?!

Evropska unija je definisala 17 mera još 18. septembra 2022. godine, ali je lista zahteva u međuvremenu povećana na 27 stavki!

Evropsku komisiju (EK), po rečima Vujića,  sada najviše brine pitanje nezavisnosti  mađarskog pravosuđa, zbog čega je blokirano blizu 98 odsto svih kohezionih fondova. Brisel smatra ni da Ustavni sud u pomenutoj zemlji – nije nezavisno telo. To potkrepljuju činjenicom da je aktuelni glavni tužilac (Peter Polt) punih sedam godina bio član vladajuće stranke Fides, dok se kritika mađarske opozicije njegovom imenovanju odnosila na – sukob interesa.

,,Krajem prošle 2022. godine Brisel i vlada u Budimpešti (koja je za pregovarača sa EU imenovala ministra regionalnog razvoja Tibora Navračića) postigli su sporazum o praćenju sprovođenja tzv. Mehanizma vladavine prava u Mađarskoj, ali ni posle četiri meseca nema nikakvog pomaka u rešavanju problema? Evropski savet je, u međuvremenu, Mađarskoj suspendovao 55 odsto operativnih projekata (odnosno 6,3 milijarde evra koje su joj bile namenjene). Kao razlog naveli su – “neispunjavanje horizontalnih kriterijuma podobnosti”? Uslovi su se, pre svega, odnosili na sprovođenje reforme pravosuđa kojom se rešava politički sukob interesa u javnim fondacijama univerziteta i izmene i dopune nekoliko zakona koji nisu u skladu sa poveljom Evropske unije o osnovnim pravima“, priča Vujić.

Za Brisel, kada je Mađarska u pitanju, dodaje naš sagovornik, ništa manje značajna nisu ni pitanja vezana za prava LGBT populacije i migranata, a posebno bitno pitanje je: Da li vlada Viktora Orbana ispunjava odgovarajuće uslove i iz oblasti akademskih sloboda (što će se ponovo naći na dnevnom redu EK!)? Tu se, pre svega, misli na zahtev da “Erazmus” programima ne upravljaju osobe koje su u sukobu interesa (što je na prećutno odobrenje vladajućeg Fidesa u najvećem broju primera do sada bila redovna “praksa”!?).

B.Gulan