banner-image

Odgajivači goveda nakon blokade puta sastali se sa premijerkom i ministarkom

Nakon blokade magistralnog puta u Ravnom gaju, predstavnici Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije su održali sastanak sa premijerkom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Sastanku su, ispred udruženja, prisustvovali Milija Palamarevic, Goran Vasić i Miloš Trajković. Razgovaralo se o trenutnoj situaciji sa viškovima mleka, najavama otkazivanja otkupa, tržištu sira, e-agraru.

-Razgovor je protekao u atmosferi nezadovoljstva proizvođača, žučne rasprave oko rešenja niskih prelevmana na tvrde sireve i kondenzovano mleko, gde smo tražili da se uvede zaštita od 270 dinara, oko rešenja za ostavljeno žensko tele, jer je prvobitan predlog bio da se isplata vrši četiri puta na šest meseci za svako ostavljeno žensko tele u iznosu od četiri puta dvadeset hiljada (predlog je u pisanoj formi predat još krajem februara na sastanku u Vladi), a trenutan predlog ministarstva je loše postavljen sa stručne strane. Razgovaralo se i o zabrani da se proizvodi koji sadrže masti biljnog porekla deklarišu kao sir i prvi put smo videli ozbiljno interesovanje za taj problem, piše u saopštenju ovog udruženja.

Dodaje se da je pad od 15-20 odsto u potrošnji mlečnih proizvoda u Republici Srbiji posledica visokih cena, i pada kupovne moći građana. U cilju smanjenja cena predsednica Vlade je obećala da će se u najskorije vreme uzeti u najozbiljnije razmatranje ograničenje marži u trgovinama.

Predstavnici udruženja su izrazili sumnju u mogućnost kontrole sušenja isključivo domaćeg mleka, kako je to predviđeno uredbom vlade.

-Naše nezadovoljstvo je dovelo do dogovora da naše probleme i predloge sasluša i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, i taj sastanak sa predstavnicima udruženja će se održati neposredno nakon vaskršnjih praznika, navodi se u saopštenju.

S. K.