banner-image

Borovnica osetljiva na patogene koji izazivaju uvenuće i sušenje cvetova

Na području Vojvodine zasadi borovnice se nalaze u fazi početka cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne služnbe (PIS).

U periodu cvetanja i u uslovima visoke vlažnosti, borovnica je osetljiva na infekciju patogenom koji prouzrokuje uvenuće i sušenje cvetova i izdanaka.

Ovaj patogen prezimljava u opalim mumificiranim plodovima borovnice. Na proleće, sa porastom temperatura i u uslovima vlažnosti može doći do infekcije mladih listova, izdanaka i cvetova. Na zaraženim listovima javljaju se braon pege duž glavnog nerva. Širenjem bolesti dolazi do sušenja listova i celih izdanaka koji se savijaju u vidu pastirskog štapa. Zaraženi cvetovi poprimaju braon boju, a tkivo u osnovi cvetova postaje vodenasto.

U fazama cvetanja, borovnice su takođe izuzetno osetljive i na infekciju patogenom koji prouzrokuje sivu trulež. Ovaj patogen prezimljava u zaraženim biljnim ostacima i na proleće u vlažnim uslovima može doći do infekcije izdanaka, cvetova i plodova.

Simptomi se uočavaju u vidu paleži cvetova, ali i truleži plodova. Palež može zahvatiti i listove i izdanke.

Preporuka: Ukoliko su u periodu cvetanja borovnice najavljene padavine, preporuka je preventivna primena nekog od registrovanih fungicida sa ciljem zaštite biljaka od patogena koji prouzrokuju uvenuće i palež.

Primena insekticida u fazama cvetanja voća je zabranjena!