banner-image

Konja sve manje, a fijakerijada u Crepaji ipak opstaje

Svake godine drugog dana Uskrsa u Crepaji se održava fijakerijada. Ovo južnobanatsko mesto ima dugu tradiciju konjarstva a Crepajci se već danima pripremaju za prvu Međunarodnu smotru paradnih konja i zaprega u ovoj godini, koja svaki put okupi veliki broj učesnika.

Jovan Vesin iz Crepaje nastavio je porodičnu tradiciju uzgoja konja koju je počeo još njegov deda. Trenutno ima 4 lipicanera. Kaže da je ovim životinjama kao i ljudima potrebna ljubav i posvećenost. Bavljenje konjarstvom zahteva i dosta ulaganja pogotovo u opremu.

-Imamo jedan fijaker koji je iz Mađarske dovežen, to je ručni rad, on košta oko 5-6 hiljada evra. Imamo i za tri i po hiljade. I jedno takmičarsko vozilo koje je dve i po hiljade evra. Samo oprema, amovi dosta su velika stavka. Vi možete da držite konje i sa manjim izdacima ali to nije to, i Jovan Vesin.

Borivoje Vesin nasledio je ljubav prema konjima a želja mu je da ih ima još više.

-Dosta su zahtevni što se tiče obuke, treba da se radi skoro svaki dan sa njima, što više to će biti bolji. Oko ishrane nisu, dajemo im šećer, kao poslasticu, jabuke, šargarepu, detelinu, seno, priča Borivoje Vesin.

Crepaja je nadaleko poznata po dobrim konjima, opremi i fijakerima. Nekada je svako domaćinstvo imalo konje a poslednjih godina sve ih je manje.

Predsednik Konjičkog kluba „Lipicaner“ iz Crepaje Branislav Jankov ističe: „Danas mogu da drže konje oni koji imaju para. To je čist luksuz. Ranije su ih držali kao radne sada su samo paradni. Mi kada smo počinjali Fijakerijadu imali smo samo iz Crepaje 17 zaprega a sada imamo svega 5-6. Vreme se promenilo.

Ovih dana Crepajci ulicama uveliko „teraju“ konje i treniraju ih za predstojeću fijakerijadu koja ć se 27. put održati u njihovom selu na drugi dan Uskrsa.

Izvor:RTV