banner-image

Sunce i vetar daju 12 odsto svetske električne energije

Električna energija dobijena pomoću energije sunca i vetra je 2022. godine dostigla rekordnih 12% udela u svetskoj proizvodnji struje, a stručnjaci predviđaju da je emisija zagađujućih gasova iz energetskog sektora dostigla vrhunac, saopštio je istraživački centar Ember. 

Autori izveštaja ocenjuju da će od ove godine energija sunca i vetra “gurnuti” svet u novu eru pada proizvodnje iz fosilnih goriva, a time i smanjenja emisija u energetskom sektoru.U četvrtom godišnjem izveštaju organizacije Ember o globalnoj električnoj energiji obuhvaćeno je 78 zemalja, koje predstavljaju 93% globalne potražnje struje, prenosi EurActiv.Udeo struje dobijene iz solarne i vetroenergije povećan je za 2% u odnosu na 2021.

U izveštaju se predviđa da je prošle godine možda dostignut vrhunac emisija zagađujućih gasova u tom sektoru i da je to poslednja godina rasta proizvodnje struje iz fosilnih goriva, a da će celokupan rast potražnje ove godine biti zadovoljen iz čistih izvora.

”Rezultat će biti mali pad proizvodnje iz fosilnih goriva (0,3 odsto) 2023. godine, sa većim padom narednih godina kako se bude ubrzavao razvoj solarne i vetroenergije”, ocenjuju autori izveštaja.

Izvor:Agronews