banner-image

Nakon Poljske i Mađarske, Slovačka obustavila uvoz žitarica iz Ukrajine

Slovačka se pridružila Mađarskoj i Poljskoj u zabrani uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, saopštio je danas slovački premijer Eduard Heger.

„Slovačka će privremeno suspendovati uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine. Sastanak radne grupe po tom pitanju biće održan danas“, napisao je Heger na svom Fejsbuk nalogu.

Poljska je pre dva dana zabranila uvoz kako bi zaštitila sopstvene poljoprivrednike, nakon čega joj se juče pridružila i Mađarska.

Ukrajinske žitarice namenjene stranim zemljama prelaze preko Evropske unije od kada je tradicionalna izvozna ruta preko Crnog mora blokirana zbog ruske invazije.

Međutim, zbog logističkih problema zalihe žitarica gomilaju se u Poljskoj zbog čega se obara lokalna cena, što je dovelo de protesta poljoprivrednika i ostavke poljskog ministra poljoprvrede.

Ukrajinski ministar za poljoprivrednu politiku rekao je da žali zbog odluke svog poljskog kolege.

Mađarski ministar poljoprivrede juče u poruci preko Fejsbuka rekao je da je njegova zemlja zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Poljska i Mađarska navele su da njihove zabrane važe do 30. juna.Evropska komisija je kritikovala obustavljanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u Poljsku i Mađarsku, napominjući da trgovinska politika spada u isključivu nadležnost EU, te su stoga, kako je navedeno, jednostrane mere neprihvatljive, podseća slovački list.

Izvor: Beta