banner-image

Otvorena nova zgrada BioSens instituta: Centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i komesarka Evropske unije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel prisustvovale su danas otvaranju nove zgrade Instituta BioSens u Novom Sadu.

Brnabić je tom prilikom istakla da će otvaranje ovog sedišta evropskog centra izvrsnosti doneti nove vrednosti i inovacije, ne samo Srbiji, već i regionu i svetu, i naglasila da je Srbija pokazala da može da bude centar izvrnosti u jednoj od oblasti koja je veoma važna za budući razvoj zemlje, a to je digitalna poljoprivreda.

Prema njenim rečima, to je ustvari intersekcija ili sinergija između tehnologije i poljoprivrede, nešto što je neophodno u vremenima klimatskih izazova i klimatskih promena.

Naime, kako je objasnila, želimo da obezbedimo da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate, da država, uz pomoć nauke, istraživanja i razvoja naučnih instituta, pruži adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkuretni u budućnosti.

Gabrijel je istakla da će Institut BioSens biti svetlo budućih istraživanja ne samo u Srbiji, već i na Balkanu, i dodala da stvaranje ovog instituta pokazuje kako evropska podrška i svetske investicije zajedno daju konkretne rezultate.

Ona je ukazala na to da će novi centar izvrsnosti voditi napred srpski ekosistem inovacija, a u isto vreme će obezbediti digitalna rešenja u poljoprivredi.

Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenio je da otvaranje nove zgrade predstavlja novu eru naučno-istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.

Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra koje je otporno na vibracije.

Za izgradnju BioSens instituta izdvojeno je 30 miliona evra, od kojih je polovina novca donacija Evropske unije. Sledeći korak u digitalnom razvoju je izgradnja „Bio4” instituta u Beogradu, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu.