banner-image

Tanasković: Za dve godine u Vojvodini će se navodnjavati 103.000 hektara

Ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jelena Tanasković posetila je danas JVP „Vode Vojvodine“ i razgovarala sa direktorom ovog preduzeća Srđanom Kruževićem o budućim investicijama koje se tiču pre svega poljoprivrednika u Vojvodini.

U narednom periodu ćemo se fokusirati na poljoprivrednike u Vojvodini i na sistem za navodnjavanje i elektrifikaciju polja na ovom području. To su vredne investicije koje će značiti našim poljoprivrednicima i upravo smo na današnjem sastanku prošli kroz sve opštine i hektare koje ćemo uraditi, pa mogu da najavim da je plan da se u naredne dve godine realizuje navodanjavanje za 103.000 hektara – rekla je ministarka Tanasković.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević naglasio je da mu je posebno drago što je ova poseta uzrokovana investicijama jer su, kako kaže, dosadašnje posete ministara ovom preduzeću uglavnom bile izazvane prirodnom katastrofom.

Danas razgovaramo o investicijama i ravnomernom razvijanju navodnjavanja u severnoj srpskoj pokrajini. Posebno mi je drago što je ministarka spoznala potrebu da se borimo i protiv suša, a ne samo protiv visokog vodostaja i poplava. Bilo je od ključnog značaja prepoznati problematiku suše, koja nam je u prethodnom periodu zadala veoma teške udarce i upravo zato investiramo u tom smeru – rekao je Kružević.

Prema njegovim rečima, ove godine će se otvoriti i nova tranša Abu Dabi fonda, a u narednim godinama svedočićemo i prevlačenju voda preko Fruške gore prema Sremu.

Ovo je ozbiljan poduhvat i kada se taj proces navodnjavanja na Fruškoj gori završi svedočićemo jednoj novoj epohi u JVP „Vode Vojvodine“ – zaključio je Kružević.