banner-image

Vlada Rumunije predložila masovni odstrel medveda

Rumunska vlada predložila je nedavno da se utrostruči broj medveda koji će biti odstreljeni svake godine u pokušaju da se kontroliše brojnost populacije ove vrste, što je izazvalo gnev ekoloških organizacija.

Predlog je zasnovan na nedavnoj proceni rumunskog ministarstva životne sredine prema kojoj je broj medveda u zemlji oko 7.500 do 8.000.

Sve veći broj napada medveda na ljude podstakao je ministarstvo da iznese ovaj predlog. Od 2016. do 2021. godine Rumunija je zabeležila 154 napada medveda, što je rezultiralo sa 14 smrtnih slučajeva i 158 povređenih, saopštilo je ministarstvo.

Predlogom bi moglo biti ubijeno čak 426 medveda, u odnosu na 140 jedinki prošle godine.

Mrki medved je među 1.200 vrsta zaštićenih Direktivom o staništima Evropske unije.

Rumunija je zabranila lov na životinje zarad trofeja 2016. godine, ali je dozvolila ubijanje stotina medveda po osnovu izuzeća.

Ranije ovog meseca, ministar životne sredine Barna Tancos branio je predlog „zato što je previše ljudi umrlo, zato što smo platili previše novca kao kompenzaciju, jer su napadi u porastu i naša je dužnost da zaštitimo ljudske živote“.

Tancos, dugogodišnji pristalica upravljanja populacijom medveda, uključujući i odstrel, rekao je da će se odstrel obaviti pod strogim smernicama.

Ekološke grupe su osudile predlog, nazvavši ga odobrenjem lova zarad trofeja. Ovim se „rizikuje pokretanje novog postupka protiv Rumunije zbog nepoštovanja evropskih direktiva koje striktno štite ovu vrstu“, saopštio je Grinpis Rumunija, nazvavši ga „ciničnim predlogom da se upravljanje populacijom medvedima reši komercijalnim lovom“.

Rumunija je dugo bila poznata po najvećoj populaciji medveda u Evropskoj uniji, sa oko 6.000 životinja. Međutim, stručnjaci su upozorili da stvarni broj medveda koji lutaju Karpatima ostaje nepoznat, rekavši da zemlja koristi zastareli metod za prebrojavanje vrsta.

Izvor:EURACTIV.rs