banner-image

Kinezi koji će raditi u Linglongu kupuju kuće u banatskim selima

U selima nadomak Zrenjanina i Žitišta, prema rečima meštana, sve više je državljana Kine koji bi da kupe kuće i zemljište, a neki su to već uradili. Razlog je – blizina fabrike pneumatika Linglong, koja već mesecima na platformama za zapošljavanje i društvenim mrežama oglašava otvorena radna mesta i čije se otvaranje čeka. 

Prema rečima banatskih poljoprivrednika sa kojima smo razgovarali, Kinezi su već kupili kuću u Banatskom Karađorđevu, a sve je više onih koji se raspituju za nekretnine. Kuća u ovom selu, kako se može videti u aktuelnim oglasima, ima i za 8.000 i za 30.000 evra. Recimo, kuća od 97 kvadratnih metara i 29 ari placa se prodaje u oglasima za 26.000 evra.

-Nismo zlonamerni i nismo protiv kineskih radnika ali smo protiv izgradnje fabrike pneumatika, opasnog zagađivača, na našoj zemlji. Nemamo vodu za piće, nemamo najosnovnije uslove za život, a sad će nam upropastiti i poljoprivredno zemljište. To je prava katastrofa – kažu meštani.

Izgradnja ove kineske fabrika penumatika koja je još uvek nije počela sa radom izazivala je sve vreme negativne reakcije javnosti, u prvom redu zbog sumnje da će to biti veliki zagađivač banatskog tla, ali i zbog nehumanog postupanja prema radnicima na gradilištu. Fabrika će zapošljavati 1.200 radnika

Podsetimo, predsednik kompanije Šandong Linglong tajr Vang Feng u februaru je najavio da proizvodnja počinje na proleće i da se u toku godine planira proizvodnja milion guma za kamione i tri miliona za automobile. Najavio je i nova zapošljavanja. Tom prilikom, iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da su članovi delegacije Linglonga rekli da su zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji, da su spremni da ulažu u Srbiji tako što će zaposliti još veći broj ljudi, kao i da će poštovati standarde zaštite životne sredine.