banner-image

Učestala trovanja pčela, preventiva jedini lek

U petak popodne pčelar iz okoline Subotice prijavio je Odboru za zaštitu pčela SPOS da mu je vlasnik parcele na kojoj je zasejana uljana repica, a koja se nalazi neposredno pored pčelinjaka, najavio tretiranje uljane repice.

Odbor je odmah obavestio načelnika fitosanitarne inspekcije Republike Srbije. Međutim, odmah nakon poziva i molbe da načelnik fitosanitarne inspekcije pozove vlasnika parcele, javio se pčelar sa informacijom da je vlasnik ipak odustao od tretiranja nakon razgovora sa njim. Na taj način savesni pčelar je spasio ne samo svoje pčelinje zajednice nego i sve pčelinje zajednice u svojoj okolini.

To je primer da prvo treba porazgovarati sa onim ko najavi tretiranje, jer postoji šansa da nakon konstruktivnog razgovora i argumenata koji su na strani pčelara, on odustane od tretiranja. Čak i ako ne odustane, sprečiće ga fitosanitarna inspekcija, što se dogodilo više puta u poslednjih par godina, ali preduslov za to je imati informaciju o tretmanu na vreme.

Istog dana kasno popodne je prijavljeno trovanje pčela u okolini Novog Sada na uljanoj repici, gde je počinioc poznat. Pčelar je upućen u proceduru koju je odmah ispoštovao i u kratkom roku na teren su izašli policija, fitosanitarna inspekcija i veterinarska inspekcija.

U subotu je prijavljeno trovanje pčela u okolini Inđije, za sada uzrok trovanja nije poznat, a na teren je izašla veterinarska inspekcija i policija, očekuje se da izađe i fitosanitarna inspekcija.