banner-image

I Evropa ostaje bez svinja, trajno i nepovratno

Stopa samodovoljnosti proizvodnje svinja 2023. u EU će se smanjiti sa 125 odsto na 110 odsto, a središte gravitacije evropske proizvodnje svinja seli se u Španiju.

Pozivajući se na analizu objavljenu na portalu Pig333 u kojem se ocenjuje da je ovo doba jedinstveno vreme za EU uzgajivače svinja, evropski mediji navode da su kontinuirani gubici poslednjih godina doveli do odustajanja od tova u srednjoj Evropi a mnoge zemlje su najavile velike redukcije svojih stada. Npr. samo u Španiji je 2022. godine zaklano 1.700.000 svinja manje nego 2021. godine!

Smanjenje stada u srednjoj Evropi je strukturalno i postoji verovanje da je trајno i nepovratno. U Holandiji je mnogo krmača zaklano, a farme zatvorene, dok se prasad prodaju po astronomskim cenama. Samo u Danskoj je najavljeno smanjenja broja krmača za 10 odsto u 2023. godini! U Nemačkoj se trenutno zakolje oko 740.000 svinja, dok je pre tri godine taj broj bio i iznad 1.000.000 svinja sedmično! Trenutno u EU nedostaje jako puno svinja i za sada nažalost nema rešenja za tu situaciju.

Veliki talas zabrinutosti (i zbunjenosti) širi se širom Evrope, sa različitim nijansama u zavisnosti od teritorije, navodi Pig333.

U Nemačkoj se tako zakolje jedva 740.000 svinja nedeljno, dok je pre tri godine klano preko milion svinja. Pitanje je gde i kako zatvoriti klanice.

U Francuskoj, povučene neobičnom inicijativom VPF (francuska svinjetina), cene su čak i više nego u Španiji. Marža farmera je zagarantovana, ali to nije slučaj za sve ostale karike u lancu, koje strahovito trpe, ocenjuje Pig333.

U Danskoj cena ostaje znatno ispod evropskog proseka (ipak, ova cena ne uključuje godišnji bonus koji farmeri dobijaju od klanice) zbog slabosti izvoza u treće zemlje gde su glavna tržišta ove zemlje. Za ovu godinu najavljeno je smanjenje stada za više od deset odsto.

U Holandiji je cena prasića čak prestigla 100 evra po grlu!

Mart se završio istorijskim rekordnim cenama širom EU. U Španiji je premašen plafon od dva evra za kilogram žive mere, što je zaista vanredno.  Razlika između Španije i Nemačke ostaje iznad 25 centi po kilogramu trupa: više nego dovoljno da garantuje dobru profitabilnost španskih farmi, ocenjuje se u članku stručnog portala Pig333.

S. K.