banner-image

Kiša i niže temperature odlažu setvu kukuruza

Iako teku optimalni rokovi za setvu kukuruza, prolećna setva, kao i uvek, uslovljena je vremenskim prilikama. Žednoj zemlji kiša je bila neophodna, ali su padavine i nešto niže temperature uticale na odlaganje tog važnog posla. Kikindski poljoprivrednici koriste svaki trenutak da sa mašinama uđu u njive, uz dileme i probleme koji nisu mimoišli ni ovu prolećnu setvu.

Za oko 15-tak dana kasni aktuelna prolećna setva kukuruza, jer kiša i niže temperature odlažu taj važan posao, pa kikindski poljoprivrednici maksimalno koriste svaki trenutak vedrog neba.

– Optimalni rok za setvu kukuruza je do kraja aprila, ali se godinama unazad pokazalo da najbolje rezultate daje ako se poseje između 5. i 15. aprila. Prošle godine smo krenuli sa setvom krajem marta, a ove godine je hladno, kiše ne dozvoljavaju setvu, kaže Milorad Šibul, poljoprivednik iz Kikinde.

Prošlogodišnja suša bila je posebno kobna za prinos kukuruza, pa se očekuje da će, u odnosu na višegodišnji prosek, tokom maja u kikindskom ataru značajno biti povećane površine pod suncokretom. Poseban problem su znatno viši troškovi setve.

-Procentualno, troškovi su porasli od 20 do 40 posto. Skočila je i cena arende, poreza na zemljište, odvodnjavanje, navodi Marko Đurđulov, poljoprivrednik iz Kikinde

-Seme i hemija su poskupeli za oko 20 procenata, a cena kukuruza sada pada. Bila je 40 dinara, sada je, čujem, 24 dinara, što je nisko, smatra Milorad Šibul, poljoprivednik.

Isplata subvencija počela je 24. aprila, a poljoprivrednici po hektaru dobijaju po 9.000 dinara. Da li to domaću poljoprivredu čini konkurentnom, pre svega u odnosu na kolege iz okruženja.

-Nije to realan iznos, pogotovo kada pogledamo kakve su subvencije u okruženju, a dosta su više. Zato su cene njihovih proizvoda niže u odnosu na naše. Mi u takvim uslovima ne možemo biti konkurentni. Ali, ako pogledamo da je iznos subvencija povećan, to je dobro, jer ljudi ne mogu da se oslone samo na subvencije, ističe Marko Đurđulov, poljoprivrednik.

Pored veće pomoći i podrške ministarstva poljoprivrede, naglašavaju kikindski paori, treba iskoristiti i druge mogućnosti, različite fondove i konkurse , pre svega za nabavku preko potrebne nove mehanizacije.

Izvor:RTV