banner-image

Ministar Krkobabić gost na večanju dobitnika kuće na selu

Ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić prisustvovao je u Kniću venčanju para koji je prošle godine, zahvaljujući programu ovog Ministarstva kupio kuću sa okućnicom u selu Rašković, saopšteno je iz pres službe ovog Ministarstva.

Snežana Milinković i Rade Čović, venčali su se u holu Doma kulture u Kniću u prisustvu ministra Krkobabića i predsednika Opštine Knić Srećka Ilića.

„Dan za pamćenje – posle četvoro dece i mnogo godina ljubavi najzad je došlo na red i venčanje. Sada imamo i svoj dom i zaista su nas lepo prihvatili u novoj sredini. Ovo je novi život za nas!“ izjavili su emotivno Čovići.

Nakon venčanja Krkobabić je posetio novi porodični dom mladenaca u koji su se prošle godine smestili sa svoje četvoro dece. U pitomo šumadijsko selo Rašković doselili su se iz okoline Sjenice gde su u dosta surovijoj klimi živeli u brojnoj zajednici sa članovima šire familije.

U knićkom selu pronašli su, kako sami kažu, srećniji i spokojniji život, u odnosu na područje Sjeničko-pešterske visoravni, gde su imali muke kada bi ih zimi zatrpali snežni smetovi „Ovde imamo uslove za lepo detinjstvo i normalno školovanje naše dece“ rekla nam je Snežana, dodajući da su nastavili da se bave poljoprivredom i stočarstvom „Napravili smo pomoćne objekte, obezbedili mehanizaciju i sve što nam je potrebno da obrađujemo 15 hektara zemlje i gajimo 15 krava“.

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić izjavio je „Ulaganja ovog Ministarstva u našu opštinu su vidljiva i ovo je pravi način kako sela treba pomagati da opstaju i razvijaju se. Mi kao opština nastavićemo da brinemo i ulažemo u naša sela, a republička ulaganja kroz ovakve programe pravi su način da zajednički uspemo u podizanju kvaliteta života seoskog stanovništva, da nam ljudi ne odlaze iz sela i da se neke nove porodice, poput ove, dosele u ove naše predele“.

U prethodne dve godine, osim Čovića, još je devet kuća na teritoriji Knića useljeno uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva za brigu o selu. Krov nad glavom, ali i okućncu, dobila su ukupno tri mlada poljoprivrednika i sedam parova. Iz Programa podrške zadrugama na teritoriji opštine Knić sa 26,9 miliona dinara pomognut je rad tri zadruge koje danas odlično posluju na domaćem tržištu, a oprobale su se i u izvozu.

Ministar je posetu Kniću završio obilaskom Doma kulture u selu Toponica, koji je podignut 70-ih godina i u fazi je renoviranja, prvi put od izgradnje. Ministarstvo za brigu o selu ima realizovaće Program adaptacije seoskih Domova kulture ili zadružnih domova u multifunkcionalne objekte koji će zadovoljiti potrebe socijalnog i kulturnog karaktera seoskog stanovništva, i to na moderan način, sa internet ćoškom i klubovima za druženje, bioskopskom salom salom sa pozornicom, klubom za starije meštane i sličnim sadržajima. Dom kulture u Toponici obnovljen je sredstvima Opštine Knić, ali je potrebno i dodatnih ulaganja kako bi ovo važno mesto okupljanja mladih i članova Kulturno-umetničkog društva iz nekoliko sela ponovo vratilo stari sjaj.