banner-image

Proizvođač prosuo tonu i po mleka, za N1 kaže: Država da pomogne ili – kraj

Stočari poslednjih dana prosipaju mleko u Srbiji. Mlekare otkazuju kupovinu uz obrazloženje da ima viška mleka. Jedan od njih Dragoljub Ćulibrk prosuo je oko tonu i po mleka u nepovrat i tako izgubio oko 80 hiljada dinara za samo tri dana. To je novac od kojeg žive tri porodice on, njegov sin i unuk i zato razmišlja da proda sve krave jer više nema ni za njihovu prehranu.

„Prosečno bacim oko 250-280 litara, u dva dana bude oko 500 litara“, kaže poljoprivrednik Dragan Ćulibrk za N1.

„Teče mleko, ali pravo u đubre“, priča Dragoljub Ćulibrk iz Nove Gajdobre u Vojvodini, koji se stočarstvom bavi već 40 godina. Ima više od 50 krava, ali od pre šest dana mleko ne može nigde da proda.

Dragoljub Ćulibrk: Izgubio oko 80 hiljada dinara za samo tri dana

„Mlekare su nam otkazale. Ova sa kojom sam radio 20 godina zatvorila je zbog razlike cene sira i cene mleka, pa smo prešli u „Imlek“. Oni su nam u 12 sati javili da neće kupovati, jer ima neki mali procenat alfatoksina“, dodaje Ćulibrk.

Dragoljub ne zna kako tu informaciju da proveri, nema nikakav dokument, a niko mu nije rekao ni šta bi mogao da uradi da se takvi rezultati ne ponove. Jednostavno – prepušten je sam sebi.

„Nismo nikada imali ovu situaciju da mi moramo baciti svoje sve što mi proizvedemo. Ne može se prodati, a ako se proda, tu je cena nikakva. Država bi trebalo da pomogne. Žalosno je da očistimo sela, imam sina i unuka, ali mi ovo moramo prodati. Godinama smo na toj pozitivnoj nuli ili na gubitku. Sad ću doći u situaciju da će mi isključiti ono osnovno, telefon i ostalo. Moram platiti, a nemam odakle“, objašnjava sagovornik N1.

Dragoljub nije kako tvrdi jedini domaćin koji mleko prosipa, to rade i drugi ali su u strahu da javno pričaju. Kaže da ne može da veruje da mu se već sedam dana od kako ima problem, niko ne javlja ni iz opštine, niti se bilo ko oglašava da kaže kako će i da li problem biti rešen. Pre smo nekoliko meseci bila je nestašica mleka danas se sve mlekare žale, priča Ćulibrk, da ne znaju šta će sa viškom mleka.

N1: Koliko je tanka granica između nestašice i bacanja?

Dragoljub Ćulibrk:  To je po mom mišljenju bilo veštački. Ako mi u Srbiji imamo 170 hiljada krava puta 22 litra što je evropski prosek, znači mi svako jutro imamo šest deci po glavi stanovnika, gde je jogurt, gde je sir, čije mleko se prodaje“?

Od kako je javno progovorio Dragoljub objašnjava da uspe da proda nekoliko desetina litara pojedinačnim potrošačima koji dolaze direktno na njegova vrata i od tog novca živi.

„Ja ne tražim ni vile ni jahte, već samo da od svog rada mogu da živim“, naglašava Ćulibrk.

Uz problem koji ima nijedna premija nije stigla, a setva je pri kraju, kaže Ćulibrk, a ni premije za mleko koje su obećane da će biti redovne ne stižu.