banner-image

Setva kukuruza, soje i suncokreta biće završena do 10. maja

Počela je setva kukuruza, soje i suncokreta, ali ratari ne očekuju da će je završiti pre 10. maja, zbog kiša koje se najavljuju narednih dana.

Mada kasne u poslu zbog lošeg vremena tokom aprila, napominju da je najvažnije da se usevi poseju i da ih klima posluži tokom leta, da ne budu previše visoke dnevne temerature i da kiša stigne u vreme nalivanja zrna.
Poljoprivrednici se ovog proleća nisu odrekli soje, iako se očekivalo da će je zameniti drugim usevima zbog loših prinosa prošle godine usled velike suše.

– Svaka godina je za sebe – kaže poljoprivrednik Janko Hrćan iz Kisača, koji je lane imao mali prinos soje, ali će uljaricu i ove godine sejati. – Očekujem da se ne ponovi lanjska godina, kada je soje bilo zaista malo, 300 do 500 kilograma po hektaru.

Osim soje, kazao je, sejaće i kukuruz i očekuje da u prvim danima maja završi prolećnu setvu. – Njive će sigurno biti posejane i nije sporno da se posao neće uraditi valjano, ali je neizvesno kakva će biti klima i koliko će koštati novi rod. Sada setvu obavljamo sa znatno skupljim troškovima repromaterijala i nižim cenama kukuruza, soje i pšenice u odnosu na pre pola godine i to nas brine. Ne bi bilo dobro da novi rod ovih kultura bude još jeftiniji nego što sada vrede – naveo je Hrćan.

U ataru opštine Žitište za nekoliko dana bi trebalo da se završi prolećna setva, prvenstveno suncokreta, koji je u Banatu najzastupljeniji i kukuruza kao druge poljoprivredne kulture.

Prolećna setva odvija se i u srbobranskom ataru, a najvažniji posao u godini poljoprivrednici su, kaže ratar Đorđe Grujić, započeli pre desetak dana. Za razliku od ranijih godina, osim kukuruza i soje, napominje, sejaće se i suncokret, koji uopšte nije bio zastupljen ranijih godina, a posejana je i nikla šećerna repa na znatno većim površinama nego proteklih godina.
– Najviše će biti posejano kukuruza – kaže Grujić i navodi da će on sejati i soju. – Nadam se da se suša ove godine neće ponoviti i da će novi rod uljarice imati lepu cenu. Ima poljoprivrednika koji je neće sejati, pa očekujem da će ponuda biti slabija, što bi trebalo da podigne koštanje uljarice.

U ataru opštine Žitište za nekoliko dana bi trebalo da se završi prolećna setva, prvenstveno suncokreta, koji je u Banatu najzastupljeniji i kukuruza kao druge poljoprivredne kulture. – Krenuli smo u setvu pre zahlađenja i već oko 80 odsto oranica je posejano – rekao je poljoprivrednik Duško Stoisavljević iz Žitišta. – Suncokreta će biti najviše zbog dobre cene i što dobro podnosi sušu i visoke dnevne temperatuje, dok se kukuruz ovog proleća seje da ne bi njive ostale ne posejane. Kukuruz je sada jeftin i ne isplati se sejati ga ukoliko cena ostane na sadašnjem nivou – 25 dinara kilogram.

Očekuje se da će kukuruz biti posejan na oko 950.000 hektara.

Prema računu Agrarnog saveza Srbije, setva će koštati oko 153.000 dinara, odnosno oko 80.000 dinara, kada se oduzmu troškovi arende koji je Savez u računici naveo da košta 73.710 dinara po hektaru.
Po stavkama, ratare će oranje koštato 9.310 dinara, setvospremiranje 2.920, rasturanje veštačkog đubriva 1.920, setva 2.925, prskanje 2.900, seme kukuruza 22.300, veštačko đubrivo NPK 32.500 i zaštitna sredstva posle setve pre nicanje 5.800 dinara.
Setva soje i suncokreta biće skuplja za oko 30 odsto, ali koliko će ratarima trebati novca za setvu ovih uljarica Agrarni savez Srbije nije izračunao.
Soje se očekuje da će biti posejano oko 200.000 hektara, što je manje, nego prošle setve, kada je bila zastupljena na 240.000 hektara, a da će površine pod suncokretom ostati na lanjskom površinama – oko 260.000 hektara.

Izvor: Dnevnik