banner-image

Proizvođači mleka pozivaju na protest 12. maja ispred Predsedništva

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije pozivalo je „proizvođače, građane i one kojima je dosta uništavanja domaće proizvodnje“ na protest koji će se 12. maja održati u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije. 

„Iz dana u dan vidimo da se otkazuju otkupi mleka pod izgovorom afla toksina, po varijanti kadija te tuži, kadija ti sudi. Nacionalna referentna laboratorija koja bi trebalo da radi super kontrole, nekoliko godina nakon dobijanja akreditacija, ne može da radi jer – ,,nema fiskalnu kasu,,. Zaštita domaćeg tržišta tvrdih sireva, uz pomoć prelevmana, od 30 dinara po kilogramu koja je uvedena 20. februara nije dala rezultate, jer je jer je uvoz tvrdih sireva od januara do marta iznosio oko milion kilograma mesečno, bez bitnije promene po mesecima“, navodi se u pozivu.

Dodaje se da zaštita tržišta mleka u prahu ne postoji, pa je u januaru uvezeno 670 tona a u martu 1045 tona.

„Država ne želi da zaštiti domaće tržište od jasno dampingovanih cena uvoznih sireva i mleka u prahu koji su trenutno na nivou od 3,5 evra za sir i 3,4 evra za punomasno mleko u prahu. Kako je za kilogram sira potrebno 10 kilograma mleka čija je cena 0,52 evra na tržištu EU, jasno je da se evropski viškovi plasiraju izvan Evropske unije po dampingovanim cenama. Sličan scenario se dešavao krajem 2014. godine ali su tada uvedeni prelevmani na sira u iznosu od 110 do 130 dinara po kilogramu“, podseća se u pozivu.

Kako izostaje odgovor nadležnih Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije konsultovalo se sa više udruženja proizvođača mleka, i svi su saglasnii da se 12. maja u 13.00 časova održi protest.

„Pozivamo sve proizvođače, građane i one kojima je dosta uništavanja domaće proizvodnje, da se na praznik Svetog Vasilija Ostroškog okupimo u što većem broju, odvojimo jedan dan naših života, ostavimo sve sukobe po strani, i ako se ništa do tog datuma ne promeni u odlukama onih koji drže sudbinu naših porodica u svojim rukama, a čuda jesu moguća, održimo opelo domaćoj proizvodnji mleka“, navodi se.

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije podseća na to da je u proteklom periodu imalo više sastanaka sa ministarkom Jelenom Tanasković, kao i jedan sastanak 12. aprila sa premijerkom Anom Brnabić.

Nakon tih sastanaka, upućeno je pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi ga pre njavljenog sastanka upoznali sa trenutnom situacijom. U pismu je detaljno objašnjena trenutna situacija u mlečnom govedarstvu, kako se do ovakve situacije došlo, i šta se mora preduzeti kako bi se trenutna situacija stavila pod kontrolu.

S. K.