banner-image

Poljoprivrednicima u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj 100 miliona evra pomoći

EU je predstavila svoj svoj predlog mera podrške vredan 100 miliona evra Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Novac je obezbeđen iz poljoprivredne rezerve za 2023. godinu i biće usmeren ka poljoprivrednicima koji proizvode uljarice i žitarice.

Podrška treba da pomogne državama članicama koje se graniče sa Ukrajinom da delimično nadoknade probleme u vezi sa logističkim uskim grlima koja su rezultat uvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine. Paralelno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka su se obavezale da će ukinuti svoje jednostrane mere za pšenicu, kukuruz, seme uljane repice i suncokreta i sve druge proizvode koji dolaze iz Ukrajine.

Komisija predlaže da se Bugarskoj dodeli 9,77 miliona evra, Mađarskoj 15,93 miliona evra, Poljskoj 39,33 miliona evra, Rumuniji 29,73 miliona evra i Slovačkoj 5,24 evra. Zemlje kojima je pomoć namenjena mogu da dopune ovu podršku EU do 200% nacionalnim fondovima, što bi iznosilo ukupnu finansijsku pomoć od 300 miliona evra za ugrožene poljoprivrednike

Sve države članice će glasati o predlogu na sledećem sastanku odbora. Ako meru odobre države članice, Komisija će je usvojiti. Zatim će mera biti objavljena u Službenom listu Evropske unije i stupiti na snagu dan nakon objavljivanja kako bi pet zainteresovanih država članica moglo da je implementira bez odlaganja.

Vlasti iz pet država članica će distribuirati pomoć poljoprivrednicima koji uzgajaju žitarice i uljarice u pogođenim područjima, uzimajući u obzir obim njihovih poteškoća i ekonomske štete i osiguravajući da oni budu krajnji korisnici finansijske podrške.

Isplate bi trebalo da budu obavljene do 30. septembra 2023. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka će morati da obaveste Komisiju o detaljima sprovođenja mere, posebno o kriterijumima koji se koriste za izračunavanje pomoći, nameravanom uticaju mere, njenoj proceni , kao i preduzetim radnjama da bi se izbeglo narušavanje konkurencije i prekomerna kompenzacija.