banner-image

Na Berzi i dalje isti trend: Promet raste, a cene padaju

Najviše aktivnosti u nedelji za nama zabeleženo je na tržištu pšenice, koja drugu nedelju za redom zauzima primat u trgovanju. Negativan cenovni trend i dalje je prisutan kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 2.874 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 76.469.250,00 dinara. Obim prometa veći je za 29,17% u odnosu na prošlonedeljni.

Na tržištu kukuruza, izražena je slaba tražnja i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. U zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje, berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a, uz tendenciju pada cene. Ponder cena iznosi 22,73 din/kg bez PDV-a ( 25,00 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 3,12%.

Tržište pšenice bilo je najdinamičnije. U strukturi kupaca našli su se mlinari, trgovci i izvoznici, a za razliku od prethodne nedelje kada je bilo interesovanja i za kvalitetniju pšenicu, ove nedelje tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12%. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,80 do 22,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,34 din/kg bez PDV-a ( 24,57 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 6,93 % u odnosu na sedam dana ranije.

Iako slaba, ponuda sojinog zrna u cenovnom rasponu od 58,00 do 58,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta nije rezultirala zaključenjem ugovora. Tražnja je bila izražena za manje količine i na nižem cenovnom nivou. Sojinim zrnom trgovalo se krajem nedelje po jedinstvenoj ceni od 57,00 din/kg bez PDV-a ( 62,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Statistički posmatrano, cena je zabeležila pad od 1,72%.

Stočni ječam sa hektolitrom 60kg prometovan je po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenihcena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Bankrot First Republic Bank i problem sa nivoom američkog duga pogoršavaju situaciju na finansijskim tržištima. Evropska komisija je pojasnila svoje mere restrikcije uvoza ukrajinskih proizovoda u Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku. To će se za sad odnositi samo na pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret u periodu od 2. maja do 5. juna. Tranzit je i dalje dozvoljen. Video napada drona na Kremlj u Moskvi, iako kontroverzan, podstakao je juče rast cena pšenice zbog rasta geopolitičkog rizika u nedelji finalnih pregovora oko koridora.

Sastanak Federalnih rezervi rezultirao je u očekivanom rastu referentne kamatne stope za +0,25. Iako je ton Fed-a bio ublažen, govor Džeroma Pauela ostao je vrlo nejasan oko nastavka monetarne politike američke centralne banke. Ugovor za pšenicu na Evronekstu sa septembarskim prispećem rastao je 14 €/t od srede ujutru do jučerašnjeg zaključenja trgovanja. Centralna Evropa, ipak, ostaje zagušena zalihama dok se približava kraj sezone.Na cenu uljane repice nastavlja da utiče slabost nafte, kojom se trguje ispod 70 $/barel u Njujorku, zbog rizika od usporavanja američke eknomije i slabog kineskog oporavka. Rast cene palminog ulja pružio jenešto podrške cenama uljane repice. Tunis je pokrenuo novi tender za 100.000 t durum pšenice i 75.000 t stočnog ječma.

Pogoršanje makroekonomskog konteksta, naročito u SAD, nastavlja da utiče na robe i prema tome na cene u Čikagu. Svi proizvodi su slabili. Kukuruz i soja trpe zbog veoma jake sadašnje i buduće izvozne konkurencije iz Brazila. Ta dva proizvoda su takođe pod uticajem dobrog napretka američke setve. Američkoj pšenici i dalje nedostaje konkurentnost u izvozu. Nakon pada cena početkom nedelje, cena pšenice je zabeležila rast u Čikagu i na zatvaranju je bila jača za više od 5%, podržana kupovinama fondova u geopolitičkom kontekstu koji postaje sve više neizvestan što se tiče Crnog mora i dogovora o koridoru. Cene američke pšenice su takođe podržane razočaravajućim rezultatima obilaska useva ozime pšenice u Oklahomi. Zbog kineskih otkazivanja, nedeljne američke izvozne prodaje kukuruza su pale na istorijski negativan nivo od -316.000 t tokom prošle nedelje. Nedeljne američke izvozne prodaje pšenice su pale na 211.000 t. Izvoz soje je bio u skladu sa očekivanjima, na 290.000 t.Cene kukuruza i soje novog roda se snižavaju zbog očekivanja brže američke setve. Ipak, situacija sa vlagom u SAD ostaje krhka, jer sušni uslovi na zapadu Kukuruznog pojasa nastavljaju da se pogoršavaju.