banner-image

Mađarska vlada pomogla kupovinu 1.100 seoskih kuća i 4.500 hektara zemljišta

Fondacija „Prosperitati“ iz Subotice finansirala je u Srbiji za sedam godina više od 14.000 projekata ukupne investicione vrednosti 300 miliona evra, izjavio je upravnik te mađarske regionalne fondacije Balint Juhas.

On je za subotički nedeljnik „Hrvatska riječ“ izjavio da su najveći deo te pomoći dobila mikro i mala preduzeća i mala porodična gazdinstva.

„Podržali smo oko 9.000 projekata malih porodičnih gazdinstava, oko 2.500 projekata malih porodičnih firmi i pomogli smo pokretanje više od 700 novih biznisa. Pomogli smo kupovinu seoskih kuća za 1.100 mladih bračnih parova, samohranih roditelja i subvencionisali smo kupovinu oko 4.500 hektara zemljišta“, rekao je Juhas.

Naveo je da je cilj tog programa da korisnici sredstava žive u mestima gde su rođeni.

„Ako sve saberemo, onda smo sigurno uticali na život više od 50.000 vojvođanskih Mađara. Među korisnicima smo imali anketu na kraju prvog ciklusa i 98 odsto je izjavilo da svoju budućnost vidi u Vojvodini“, rekao je upravnik Fondacije „Prosperitati“.

Juhas je demontovao navode da će rad te fondacije u Srbiji biti obustavljen i najavio da bi novi konkursi mogli biti raspisani naredne godine.

Govoreći o ulaganjima Mađarske u Republiku Srpsku, Juhas je kazao da je to program Vlade Mađarske koji ona realizuje u okviru susedskog programa s Bosnom i Hercegovinom.

„To nema veze s našim programom ili programima koji se realizuju u regijama gde žive Mađari u Karpatskom bazenu. To je druga vrsta programa koje Mađarska ima po celom svetu“, kazao je Juhas.