banner-image

Sto miliona evra za podršku poljoprivrednicima Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke

Nakon sporazuma postignutog sa Bugarskom, Mađarskom, Poljskom, Rumunijom i Slovačkom 28. aprila, Evropska komisija predstavila je svoj predlog mere podrške u vrednosti od 100 miliona evra predstavnicima svih država članica. Ovaj iznos, uzet iz poljoprivredne rezerve za 2023. godinu, biće usmeren poljoprivrednicima koji proizvode žitarice i uljarice u ovih pet država članica na prvoj liniji – onima najbližim Ukrajini.

Podrška će pomoći državama članicama koje se graniče sa Ukrajinom da delimično nadoknade probleme u vezi sa logističkim uskim grlima koja su rezultat uvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz ove zemlje. Paralelno, Bugarska, Mađarska, Poljska i Slovačka su se obavezale da će ukinuti svoje jednostrane mere za pšenicu, kukuruz, seme uljane repice i suncokreta i sve druge proizvode koji dolaze iz Ukrajine.

Komisija predlaže da se Bugarskoj dodeli 9,77 miliona evra, Mađarskoj 15,93 miliona evra, Poljskoj 39,33 miliona evra, Rumuniji 29,73 miliona evra i Slovačkoj 5,24 evra. Pet zemalja može da dopuni ovu podršku EU do 200 posto nacionalnim fondovima, što bi iznosilo ukupnu finansijsku pomoć od 300 miliona evra za pogođene poljoprivrednike. Alokacija uzima u obzir težinu svake zainteresovane zemlje u poljoprivrednom sektoru Unije, na osnovu njihovog iznosa direktnih plaćanja CAP-a, kao i relativni rast ukrajinskog uvoza žitarica i uljarica u te države članice.

O detaljima predloga Komisije razgovarano je sa predstavnicima država članica tokom sastanka ad hoc komiteta za zajedničku organizaciju poljoprivrednih tržišta. Sve države članice će glasati o predlogu na sledećem sastanku odbora. Ako meru odobre države članice, Komisija će je usvojiti. Zatim bi taj predlog bio objavljen u Službenom listu Evropske unije i stupio na snagu dan nakon objavljivanja kako bi pet zainteresovanih država članica moglo da ga implementira bez odlaganja.

Vlasti iz pet država članica će distribuirati pomoć poljoprivrednicima koji uzgajaju žitarice i uljarice u pogođenim područjima, uzimajući u obzir obim njihovih poteškoća i ekonomske štete i osiguravajući da oni budu krajnji korisnici finansijske podrške. Isplate bi trebalo da budu izvršene do 30. septembra 2023. Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka će morati da obaveste Komisiju o detaljima sprovođenja mere.

S. K.