banner-image

Zaštita pšenice u cvetanju od prouzrokovača fuzarioze klasa

U severnim i centralnim delovima naše zemlje usevi pšenice se nalaze u fazi od zastavičara do faze početak cvetanja: vidljive prve polenove kesice.

Foto: PIS

Faza cvetanja je veoma važna sa aspekta zaštite klasa od prouzrokovača fuzarioze-šturosti klasa (Fusarium graminearum) upozravaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS). Sa prognoziranim višednevnim kišnim periodom postoji rizik od ostvarenja infekcije klasa pomenutim patogenom. Štete od ovog patogena se ogledaju kako u smanjenju prinosa, tako i u sposobnosti gljive da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

Sa ciljem sprečavanja infekcija prouzrokovačem fuzarioze klasa i sinteze mikotoksina, mere zaštite treba sprovesti na početku cvetanja, kada 5% klasova izbaci prašnike, pre padavina, nekim od registrovanih fungicida:

Duofen plus, Sekvenca plus (tiofanat-metil+difenokonazol) 1,5 l/ha

Pylon plus (protiokonaloz+azoksistrobin+trifloksistrobin) 0,5-0,7 l/ha

Zamir (prohloraz + tebukonazol) 0,75-1 l/ha

Postulat duo (protiokonazol + tiofanat metal) 1-1,25 l/ha

Delaro 325 SC (protiokonazol + trifloksistrobin ) 0,7-1 l/ha

Custodia (tebukonazol+azoksistrobin) 0,8 l/ha

Amistar extra (azoksistrobin+ciprokonazol) 0,5-0,75 l/ha

Cello (tebukonazol+protiokonazol+spiroksamin) 1,25 l/ha

Antre plus (tebukonazol+tiofanat metil) 1,5 l/ha

Ascra Xpro (biksafen+fluopiram+protiokonazol) 0,9-1,2 l/ha ili neki drugi registrovani fungicid.

Ovaj tretman je od izuzetnog značaja ne samo za zaštitu klasa nego i za dalju zaštitu lisne mase od patogena, pogotovo imajući u vidu prisustvo simptoma žute lisne rđe na parcelama.

U južnim delovima naše zemlje usevi pšenice se nalaze u različitim fazama vlatanja do faza zastavičara. U takvim usevima aktuelna je zaštita od patogena lista i štetočina.