banner-image

Nekoliko udruženja najavilo protest za 16. maj ukoliko se zahtevi do tada ne ispune

Nekoliko poljoprivrednih udruženja poslalo je zahteve Vladi Srbije, a ako oni ne budu ispunjeni, 16. maja će se širom Srbije organizovati protesti. Ovo je saopštilo udruženje „Naše mleko Mačva“, koje je potpisalo sporazum o saradnji sa organizacijama na celoj teritoriji Republike Srbije kako bi se zajedničkim delovanjem izborili za bolji status poljoprivrednika u Srbiji.

Potpisnici ovog sporazuma su udruženja:

– Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije – Sremski okrug
– Udruženje proizvođača Stig – Požarevac
– Udruženje za spas i opstanak stočara zapadne Srbije – Jadar
– Savez udruženje poljoprivrednika – Banat
– Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja – Kraljevo
– Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotica

Zajedničkom odlukom svih potpisnika upućeni su zahtevi u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladi Republike Srbije:

1. Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije (formirati zaštitnu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom imputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri imputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije.
2. Subvencije po hektaru u minimumu 35.000 dinara po hektaru za sve prijavljene površine u RPG (ukinuti ograničenje do 20 hektara).
3. Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru.
4. Referentnu cenu ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz.
5. Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji prelevmanima na države EU i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.
6. Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.
7. Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi.
8. Ukinuti naknadu za odvodnjavanje ( rešiti kao što je rešeno održavanje i investiranje svih javnih površina).

U ponedeljak 8. maja održan je sastanak u Vladi Srbije gde su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, podsećaju u „Našem mleku Mačve“.

Na sastanku nije došlo do dogovora, ako i na sledećem zakazanom sastanku koji će se održati 15. maja u Vladi Republike Srbije ne dođe do ispunjenja zahteva udruženja pozivaju sve poljoprivredne proizvođače „zarad svog interesa, interesa njihovih prijatelja, kolega i porodice“ da izađu na proteste koji su zakazani za 16. maja i biće održani širom Srbije.

Svi detalji o mestu i vremenu održavanja protesta biće blagovremeno objavljeni.