banner-image

Proizvođači hrane iz Kule otvorili prodavnicu u Novom Sadu

U Srbiji trenutno postoji više od 20 lokalnih akcionih grupa, koje okupljaju na stotine malih proizvođača hrane, vina, starih zanatlija i udruženja. Njihov zajednički cilj je da svima njima omogući održivu proizvodnju i predstavljanje na većim tržištima, koja vape za proizvodima domaće proizvodnje.

Lokalna akciona grupa iz Kule otišla je i korak dalje formiranjem socijalnog preduzeća i otvaranjem prodavnice na novosadskom Trgu republike, u kojoj će Novosađani, ali i svi oni koji posete novi sad, moći da kupe autentične proizvode „Iz srca Bačke“.

Lokalna akciona grupa iz Kule za pet godina postojanja uspela je da okupi 50 lokalnih proizvođača hrane, kozmetike ali i kreativaca, udruženja i starih zanatlija koji su, zahvaljujući udruživanju, dobili priliku da kroz bazare, sajamske manifestacije ali i putem zajedničkog sajta, ponude vlastite proizvode i van granica svoje opštine. Lokalna vina, med, rukotvorine, suveniri, od sada će svakodnevno moći da se kupe i u Novom Sadu.

„Ovo što mi danas radimo ovde u Novom Sadu jeste projekat koji je finansirala opština Kula kroz mere za ruralni razvoj i podršku preduzetništvu. Kroz LAG je oformljeno socijalno preduzeće koje tim našim članovima, udruženjima, malim proizvođačima omogućava nastup na jednom većem tržištu kao što je Novi Sad“, kaže Bojan Kovač, LAG „Srce Bačke“ iz Kule.

Osim proizvoda iz Kule i Vrbasa, plan je da se u narednih mesec dana tu nađu i proizvodi malih proizvođača iz drugih akcionih grupa. Takve prodavnice, osim privrednog, imaju i ozbiljan turistički potencijal, budući da su stranci koji posećuju našu zemlju uvek u potrazi za domaćim, autentičnim proizvodima.

„Jeste njima interesantno da probaju možda naš kuglof, naša vina, sireve sa ovog regiona i upravo zato smo se uključili u ovu aktivnost i ako mogu da najavim onda je to najvažnija najava da ćemo u buduće kontinuirano raditi da u što većem broju lokalnih samouprava u narednih nekoliko godina otvorimo prodavnice autentičnih vojvođanskih proizvoda“, kaže Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Socijalno preduzetništvo je odlična polazna osnova za privredni razvoj, a upravo iz tog razloga Pokrajinski sekretarijat za privredu će u junu raspisati prvi konkurs za podršku socijalnim preduzećima, najavio je Ivanišević.

Izvor: RTV