banner-image

EU Resurs centar – Mentorska i finansijska podrška organizacijama i neformalnim grupama

Beogradska otvorena škola, uz podršku Delegacije Evropske unije, razgovarala sa predstavnicima civilnog društva u Jagodini i upoznala ih sa projektom „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC)

EU Resurs centar – Mentorska i finansijska podrška organizacijama i neformalnim grupama Beogradska otvorena škola, uz podršku Delegacije Evropske unije, razgovarala sa predstavnicima civilnog društva u Jagodini i upoznala ih sa projektom „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC)

Nedavno predstavljeni projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC), koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Beogradska otvorena škola sa partnerima , predstavlja četvorogodišnju inicijativu koja će omogućiti umrežavanje organizacija, jačanje njihovih kapaciteta i kreiranje podsticajnog okruženja za civilno društvo, medije i neformalne grupe.

Pored Nacionalnog resurs centra u Beogradu, podršku predstavnicima civilnog društva pružaće i regionalni centri u Užicu, Novom Sadu i Nišu, kao i tri stručna centra u Boru, Jagodini i Beogradu. Projekat, načini funkcionisanja resurs centara i mehanizmi podrške predstavljeni su tokom „EU Resurs centar info dana“ u Jagodini. Predstavnici projekta EURC, ujedno su, kroz otvorenu diskusiju sa prisutnima, dobili uvid u potrebe civilnog sektora u ovom delu Srbije. Te informacije upotpuniće saznanja prikupljena tokom sličnih sastanaka, ranije održanih u Novom Sadu, Užicu, Nišu i Boru.

„Projektom će biti obuhvaćene sve teme važne za proces pristupanja Evropskoj uniji. Transport, urbani razvoj, poljoprivreda, zaštita potrošača, ruralni razvoj – samo su neke od njih. U pitanju su oblasti koje do sada nisu bile visoko postavljene na agendi, ali koje su veoma značajne za dalji napredak“, rekla je Bojana Džulović, menadžerka projekta EURC za civilno društvo u Srbiji.

„Kao udruženje koje je usmereno na pružanje podrške u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i preduzetništva, svesni smo da su međusobno umrežavanje i razmena znanja ključni za napredak u svim domenima, uključujući poljoprivredu i ruralni razvoj. Zbog toga smo deo EU Resurs centra, koji će obezbediti konkretnu podršku, a nama kao udruženju omogućiti da u skladu sa našim temama pružimo mentorsku podršku i udruženja osnažimo za zajednički nastup prema donosiocima odluka. Naše bogato iskustvo i znanje nam je omogućilo da pomažemo svim organizacijama, neformalnim grupama i pojedincima u ovim oblastima, a takođe i u ispunjavanju ekoloških standarda, neophodnih za razvoj poljoprivrede“, izjavio je Oliver Aleksić iz udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije.

Na sastanku u Jagodini istaknuto je i da će prvi grantovi u okviru projekta biti dostupni od 15. maja. Sve informacije možete potražiti na sajtu www.euresurscentar.bos.rs. Tokom četiri godine trajanja, projekat će osnažiti najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa i omogućiti im da doprinesu sprovođenju i praćenju reformi u procesu pridruživanja Srbije EU. Podrška civilnom društvu podrazumevaće ne samo program finansijske podrške, već i program jačanja internih kapaciteta kroz treninge i individualna mentorstva.

O projektu i organizacijama:

“EU Resurs centar za civilno društvu u Srbiji” (EURC) okuplja i podržava civilno društvo i neformalne grupe građana uključene u proces približavanja Srbije Evropskoj uniji. Okuplja više od 500 organizacija u sklopu regionalnih i ekspertskih resurs centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu, Boru i Jagodini. Rad EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji podržava Evropska unija koja je do sada uložila više od 60 miliona evra za podršku razvoju civilnog društva u Srbiji.“