banner-image

U utorak protesti ako Ana Brnabić sutra ne odgovori na zahteve paora

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić rekao je danas da od premijerke Ane Brnabić sutra očekuju odgovor da će biti ispunjeni svi zahtevi ratara i stočara koje su saopštili prošle nedelje, u suprotnom u utorak, 16. maja, organizovaće proteste u više gradova.

On je, za Betu, rekao da su prošle nedelje u razgovorima sa Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković izneli više zahteva i dogovoreno je da ti predstavnici vlasti pripreme odgovore za sutrašnji sastanak.

Među zhtevima Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i još šest udruženja poljoprivrednika je da se obezbedi garantovana otkupna cena mleka od 75 dinara po litru, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

„Tražimo subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara“, rekao je Ćurčić.

Dodao je da ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Ćurčić je rekao da ukoliko ne budu ispunjeni svi zahtevi da će 16. maja biti organizovani protesti u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Čenti, Kovinu, Bogatiću i još nekim gradovima.