banner-image

Nestlé Srbija dobio priznanje „Đorđe Vajfert“ za program regenerativne poljoprivrede

Investiranjem u proizvodnju lokalnih dobavljača, Telek Paprike iz Martonoša i Geneze iz Kanjiže, Nestlé ulaže u održivu proizvodnju nekih od svojih najpoznatijih proizvoda

Nestlé Srbija dobitnik je Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ u kategoriji velikih privrednih društava za regenerativnu poljoprivredu koja za cilj ima očuvanje plodnosti zemljišta, podršku srpskim poljoprivrednicima i borbu protiv klimatskih promena, i deo je Net Zero Roadmap plana kompanije Nestlé. Privredna komora Srbije ovo priznanje dodeljuje deveti put, a Nestlé je već drugi put zaredom dobitnik nagrade.

Regenerativna poljoprivreda je jedna od najvažnijih globalnih inicijativa kojom Nestlé doprinosi očuvanju životne sredine, biodiverziteta i zdravlja zemljišta za buduće generacije, a Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je Nestlé počeo da primenjuje njene principe. Početnom investicijom od 140.000 švajcarskih franaka uloženih u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača, Telek Paprike iz Martonoša i Geneze iz Kanjiže, Nestlé je započeo ulaganje u održive načine proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda – Začin C. Ove godine planirano je pristupanje novih dobavljača u program, uz dalji rast investicije.

„Program regenerativne poljoprivrede je od suštinske važnosti za budućnost održivog poslovanja kompanije, očuvanje srpskih njiva, modernizovanje domaće poljoprivrede i unapređenje prihoda i kvaliteta sirovina lokalnih poljoprivrednika. Izuzetno smo ponosni što je Privredna komora Srbije prepoznala naše napore. Kroz period od pet godina, investiraćemo više od 450.000 švajcarskih franaka u cilju smanjenja naših emisija gasova sa efektom staklene bašte, jačanja lanca snabdevanja i borbe protiv klimatskih promena. Nastavićemo da primenjujemo principe ovog programa i ostale prakse održivog poslovanja, jer je to siguran put da bude obezbeđen bolji život lokalnih zajednica i dugoročan razvoj u svetu ograničenih resursa“, istakla je Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane za Nestlé jugoistočni evropski region.

Zahvaljujući Nestlé investiciji i ekspertizi, uz angažovanje spoljnih agronomskih stručnjaka i predstavnika akademske zajednice, domaći poljoprivrednici obuhvaćeni ovim programom prelaze na manje intenzivnu obradu zemljišta i upotrebu organskog umesto veštačkog đubriva. Takođe, oni sade i pokrovne useve i drvorede kao prirodne vetrobrane koji unapređuju bujnost prirode i sprečavaju eroziju tla. Analize zemljišta bivaju obavljene preko GPS-a, a traktori sa autopilot upravljanjem štede vreme, gorivo i radnu snagu.

Rezultat ovih mera je povećanje organske materije u zemljištu i kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika, a osim što daje veće prinose revitalizovano zemljište dugoročno uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. Krajnji cilj Nestlé-a je da srpski poljoprivrednici nakon programa nastave sa primenom praksi koje su neophodne za očuvanje planete, a to će u budućnosti biti i neophodan uslov za sve Nestlé dobavljače sirovina.

Nestlé Srbija je nagradu „Đorđe Vajfert“ prvi put dobio 2021. godine za rezultate u oblasti zaštite životne sredine, u okviru kampanje „Nestlé čuva prirodu“.