banner-image

Traktori prošli glavnim ulicama u Novom Sadu i vratili se na Sajam (Video)

Deo zemljoradnika koji od podne mirno protestuju pred Novosadskim sajmom, nešto nakon 18 časova provozalo se glavnim gradskim ulicama, da bi se nakon kratkog zadržavanja pred Banovinom, traktori vratili na početno mesto. Prilikom dolaska u centar nije bilo blokada saobraćajnica, ali su se traktori kretali veoma sporo.

Budući da je u javnosti prisutno više oprečnih informacija, još uvek nije jasno hoće li i prenoćiti tu gde se sada nalaze ili će se pomeriti na neko drugo mesto. Podsetimo, prilikom letošnjih protesta, danima su traktori bili parkirani pred Banovinom, odnosno Pokrajinskom vladom.

Foto: Autonomija

Današnji protest u Novom Sadu je, kao i u brojnim delovima Srbije, počeo u podne, kada se više desetina traktora grupisalo pred zgradom Novosadskog sajma. Njihovi traktori su sada parkirani tačno ispred Novosadskog sajma, u jednoj od kolovoznih traka, kako ne bi blokirali saobraćaj.

Jedan od vođa protesta, Mileta Slankamenac, novinarima je ponovio da juče u Vladi Srbije nije postignut nikakav dogovor, da su “automatski odbijeni” zahtevi za dizel i zaštitnu cene mleka, a zatim i svi ostali.

“Plan je da se danas skupljaju ljudi, onda ćemo sutra videti. Ima neka volja da se nešto blokira, ovi što gravitiraju Beogradu bi da idu u Beograd”, rekao je on.

Ponovio je da je sedam udruženja poljoprivrednika potpisalo zahteve, a da im se sada pridružio veliki broj drugih zbog čega će se o narednim potestima zajednički dogovarati.

Takođe, Slankamenac je naveo da nije upoznat sa navodima da bi u četvrtak neka druga grupa poljoprivrednika mogla otići u Beograd na razgovore, dodajući da ga to “i ne interesuje”.

Nije potvrdio ni da će se u petak priključiti protestu protiv nasilja.

“Postoji interesovanje, a to ćemo sve rešavati zajedno kroz udruženja”, dodao je on.

Slankamenac je ponovio i da su ga sinoć u selu tražili “neki momci”, ali da su se razišli kada su videli da je objavljeno u medijima.

“Ko su, šta su, ne znam”, rekao je Slankamewnac.

Podsetimo, paori su juče bili na razgovoru sa premiejrkom Vlade Srbije Anom Brnabić, na kojem nije postignut nikakav dogovor.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zatim obezbedi zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), da se poveća subvencija po kravi na 40.000 dinara i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

(Autonomija, video: Svetlana Paramentić)