banner-image

Žene zanatlije iz BiH i Srbije zajedno plasiraju rukotvorine

Stvaranje predmeta tehnikama ručnog rada poput tkanja, šivenja, heklanja, vezivanja cvetnih aranžmana i krojenje odeće predstavlja važan deo kulturne baštine jednog naroda, ali danas su najčešće, ovakve aktivnosti rezervisane za ženski hobi.

U pograničnom delu Srbije i Bosne i Hercegovine, na teritoriji čak 18 opština i gradova se od marta ove godine sprovodi projekat ,,Zajedno za kulturni turizam“ u cilju socio-ekonomskog osposobljavanja žena da svoje rukotvorine plasiraju kao turističke proizvode u pomenutim državama.

Sa takozvanom ,,brzom modom“, proizvodnjom jeftine, masovno dostupne garderobe i nekvalitetne bižuterije, migracijom iz sela u gradove i bujanjem tržnih centara, ekonomski položaj žena zanatlija postaje sve teži. NALED, Etno mreža i Udruženje humanitarna organizacija Bosanske rukotvorine uz finansijsku potporu Evropske unije će u naredne dve godine podržati razvoj prekogranične turističke ponude kroz razvoj novih zajedničkih proizvoda žena zanatlija koji oslikavaju lokalno kulturno nasleđe. Ovakav plasman proizvoda trebalo bi da doprinese stvaranju povoljnijeg okruženja za razvoj lokalnog (kulturnog) turizma.

Nekada su žene tkalje, sajdžike, galanterke, pletarke, iglarke, vunovlačarke bile nositeljke kulture i tradicije a stvaranje rukotvorina umećem ručnog rada prenosilo se u amanet s generacije na generaciju. S pojavom industrijske proizvodnje i sve bržim nastajanjem tkanina, nemali broj starih tehnika za vez i tkanje, pali su u zaborav jer su vremenski i finansijski neisplative za žene zanatlije.

Ženama učesnicama će u toku trajanja projekta biti obezbeđena podrška stručnjaka u vidu organizovanih obuka na kojima će se govoriti o definisanju i razvoju turističkih proizvoda oslonjenih na elementima kulturne baštine, pakovanju i dizajnu proizvoda, plasiranju proizvoda na tržite i slično.

Odabranih 60 talentovanih žena zanatlija imaće priliku da svoje novostvorene proizvode predstave i promovišu u lokalnim turističkim organizacijama i umetničkim ateljeima, te da ih predstave na regionalnim turističkim kolonijama i prekograničnoj izložbi, koje su deo projekta.

Ova saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije će okupiti 18 opština, turističke organizacije, zanatska udruženja, institucije kulture, razvojne agencije, privredne komore i obrazovne institucije, kao i diplomatske predstavnike u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Projekat predviđa i dve studijske posete, po jedna u obe zemlje, prilikom kojih bi se učesnice projekta bliže upoznale sa kulturnim nasleđem pograničnog dela, te razmenile iskustva u tehnikama ručnog rada.

Pored osnaživanja žena da plasiraju svoje proizvode na tržište, projekat zadire i u sferu socijalnog preduzetništva kao mehanizma za stvaranje dodatnog podsticajnog okruženja za žene zanatlije. Narodna skupština Republike Srbije je usvojivši Zakon o socijalnom preduzetništvu u februaru prošle godine, identifikovala potrebe društveno-osetiljivih grupa i stvorila povoljnije uslove za razvoj socijalnog preduzetništva dodelom većih podsticaja i prilikama za privlačenje donacija. Kako ovakav zakon ne postoji u Bosni i Hercegovini, plan je da kroz projekat osvestimo donosioce odluka u BIH o mogućnostima socijalnog preduzetništva i da izradimo set preporuka za uspostavljanje regulatornog okvira u ovoj oblasti.

,,Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za unapređeni socio-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata“ nastoji da stare zanate i tehnike domaće radinosti otrgne od zaborava, da im vrati ekonomsku i kulturološku vrednost, da se zainteresuju mlađe generacije koje bi učešćem na kreativnim radionicama doprinele očuvanju kulturnog nasleđa.