banner-image

Jubilarni Poljoprivredni sajam podigao letvicu

Novosadski sajam, u godini u kojoj obeležava vek postojanja, od 20. do 26. maja, organizuje i jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam. Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija, značajna podrška najvećoj smotri agrara stigla je od sponzora – Globos osiguranja, Banke Poštanska štedionica, Al Dahre, Telekoma Srbija… Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, darodavaca u Poklon-igri…

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Italija koja je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine, dok je Zemlja prijatelj bila 2015.

-Od protekle godine pokrenule su se različite dinamike. Ovaj Sajam ne smatram pukom izložbom već pokretačem raznih aktivnosti. I ove godine smo nastavili saradnju i potpisali različite sporazume i to naročito u sektoru agro tehnologija. Ono što smo započeli prošle godine ove smo uvećali i poboljšali. Pokrivamo 500 metara kvadratnih sa našom kolektivnom izložbom u Hali 1, i tu će biti prisutno 21 vrsno italijansko preduzeće, a polovina od tih preduzeća je prvi put na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Velika nam je čast da smo Zemlja partner baš u ovoj godini važnoj za Novosadski sajam. Organizovali smo i bogat kulturni program koji će pokriti ceo Novi Sad, rekao je Antonio Ventreska direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ITA/ICE. – Tokom Sajma organizujemo i dva seminara, prvi će biti 20. maja – na njemu će učestvovati ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida i naš predstavnik Italijanske trgovinske agencije Mateo Copas. To sve svedoči o tome koliko je za Italiju važan ovaj Sajam. Što se tiče zajedničkog razvoja naše dve zemlje moguća je saradnja pre svega u tehničkom i sektoru inovacija. Zato ćemo 23. maja organizovati još jedan ambiciozan seminar na kojem će učestvovati istraživači kako iz Italije, tako iz Srbije, istakao je Ventreska.

Foto: Sajam

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, tradicionalno je pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke, najveće izložbe tog tipa na Balkanu, od pre nekoliko godina i Izložbe genetskih potencijala. Godinama podržava i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“, i kraft piva. Kao i prethodnih godina, Ministarstvo će aktivnosti predstaviti na štandu u Hali „Master”, a ove godine će podržati i novinu na Sajmu – Urbani salaš.

– Za nas je Izložba stoke od izuzetno važna, s obzirom na to da će se pokazati  veliki broj različitih vrsta, kako konja, tako i goveda, ovaca i koza. Posetioci će imati priliku da vide uobičajene, ali i neke nove vrste. Ono što je za nas značajno je da će imati i priliku da se upoznaju sa genetskim potencijalima kao i uslovima u kojima se oni gaje, ali će pored toga biti izloženo i ono što su buduće mere, programi i podsticaji, kako Vlade tako i Ministarstva kada je reč o očuvanju i unapređenju stočarstva u Republici Srbiji. Izložba je prodajnog karaktera, te je to šansa da se i na taj način valorizuje napor stočara. Ministarstvo je takođe pokrovitelj Izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, sa oznakom „Srpski kvalitet” i zanatskih piva. U ovim proizvodima prepoznajemo poseban, do sada nedovoljno iskorišćen, potencijal i nadamo se da će ovakve izložbe podsticajno delovati na one koji su već pokrenuli neku od ovih vrsta proizvodnje ili tek planiraju njom da se bave, rekla je između ostalog Dušanka Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Radno vreme za posetioce je od 9 do 19 časova, osim u petak, 26. maja kada će radno vreme biti od 9 do 16. časova. Pojedinačne ulaznice staju 700 dinara, dok su u kolektivnim posetama 500 dinara po osobi. Ulaznice za kolektivne posete đaka i studenata, decu od 7 do 14 godina i penzionere koštaju 350 dinara. Za kolektivne posete neophodno je dostaviti najavu posete sa brojem posetilaca (najmanje 15 osoba), na memorandumu zadruge, škole, fakulteta ili kompanije sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica. Porodični dan je sreda, 24. maj. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina, bez obzira na to koliko ih ima, Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 700 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri.

-Globos sledeće godine puni 30 godina postojanja i ono je jedino srpsko privatno osiguravajuće društvo.  Pre tačno tri godine doživeli smo transformaciju i došlo je do promene vlasnika kada se i značajno uložilo u razvoj  našeg osiguravajućeg društva. Mi smo za protekle tri godine otvorili preko 20 filijala širom Srbije, zaposlili smo preko 550 ljudi. Prošle godine smo stigli do premije na nivo 45 mliona evra. Ove godine je plan da pređemo preko 60 miliona evra premije. Mnogo ulažemo u naše kadrove i naše ljude i trudimo se da budemo prisutni u svim delovima Srbije jer smatramo da je važno negovati ljudskost. Veoma smo ponosni što smo potpisali sa Novosadskim sajmom trogodišnje Strateško partnerstvo i trogodišnje Generalno sponzorstvo Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Najavljujem da ćemo saradnju nastaviti i 2026. godine. Mi ćemo se predstaviti u centralnom delu Hale “Master”.  Pripremili smo i značajne poklone za naše posetioce i klijente, kao i novi paket osiguranja u poljoprivredi kako bi naši farmeri i poljoprivrednici mogli da osiguraju gazdinstva. Pripremili smo jedan paket osiguranja koji obuhvata i mehanizaciju, imovinu i ostale objekte, i na taj proizvod odobravamo 10 odsto popusta, rekao je Siniša Pratljačić predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja.

Podrška Poljoprivrednom sajmu je i Banka Poštanska štedionica, kao Banka partner. Predstaviće usluge i pogodnosti koje su pripremili… Više o učesnicima Sajma pročitajte na: https://sajam.net/sr/vesti/2167-jubilarni-poljoprivredni-sajam-podigao-letvicu