banner-image

Traktori sutra kreću za Beograd

Poljoprivrednici iz Subotice, Zrenjanina, Novog Sada, Požarevca, Subotice, Rače i drugih delova zemlje više časova su blokirali prometne saobraćajnice uz povremeno propuštanje vozila. Kako se može videti iz njihovih objava na društvenim mrežama, za sutra je planirano da krenu za Beograd, i iz Centralne Srbije i iz Banata. 

„Izaberite u kojoj Srbiji želite da živite, da li u slobodnoj ili u Srbiji punoj ucena, sendviča i autobusa – vaš je izbor. Nemojte posle da se žalite kada vam i deca budu jela sendviče u tim istim autobusima“, poruka je poljoprivrednika iz Mačve, jednog od učesnika današnjih blokada u Bogatiću.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kazao je da će poljoprivrednici iz Banata krenuti sutra za Beograd, uz napomenu da se udruženja još uvek dogovaraju u kom tačno pravcu će se odvijati protesti.

„Doneli smo odluku da u četvrtak idemo za Beograd. Plan nam je da izađemo na magistralni put između Pupinovog i Pančevačkog mosta, na skretanje za Borču i Ovču. Učestvovaće oko 14-15 udruženja, a na ovoj lokaciji biće poljoprivrednici iz Ovče i Borče, plus više traktora iz južnog Banata“, najavljuje Jakšić.

Nedeljko Savić iz udruženja „Stig“ iz Požarevca, kaže da zahtevi još nisu ispujeni i da će, ako ostane tako,  presije bivati sve jače.

„Za razliku od utorka, kada je održan miran protest, sada je izvršena radikalizacija i od jutra u blokadi je put koji vodi od auto-puta do Požarevca. Blokada je totalna, a propuštaju se samo hitna pomoć, stara lica, mala deca i trudnice. Ni jedan incident nije zabeležen, a policija je tu da nadgleda i reguliše saobraćaj“, kaže Savić.

U Novom Sadu danas je bila blokada saobraćaja na Bulevaru Mihajla Pupina, ispred zgrade Pokrajinske vlade. Poljoprivrednici koji su organizovali blokadu vratili su se potom ispred Novosadskog sajma da bi posle podne ponovo krenuli u vožnju gradskim ulicama.

Video: Autonomija

Zahtevi poljoprivrednika

  • Povećanje subvencija po hektaru obradive površine
  • Da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara
  • Minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus prihod na dodatnu vrednost (PDV)
  • Da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost (PDV), da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora i Srbija)
  • Da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara

Vučić: S najmodernijim traktorima izlaze na ulice

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tvrdi da su državne subvencije 2012. iznosile 25,8 milijardi dinara, a danas 81 milijardu, te da poljoprivrednici danas izlaze sa najmodernijim traktorima na ulice.

„Pozivam ih da razgovaraju. Ja sam spreman da ih primim uvek i u svakom trenutku“, rekao je Vučić, ali je istakao da ne pristaje na političke pretnje, rekao je Vučić u utorak, posle sednice Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke.