banner-image

Uhapšeni zbog sumnje da su prali pare preko gazdinstava

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su pet osoba, dok se za još jednom traga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca.

Osumnjičeni su, koristeći lične podatke nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, a koje su im oni ustupili, podneli zahteve za podsticajna sredstva u Upravi za agrarna plaćanja u 2018. i 2019. godini u kojima su lažno prikazali da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava imali poslovni odnos sa jednim preduzećem koje je prikazano kao navodni dobavljač.

Na osnovu toga su iz Uprave za agrarna plaćanja doneta rešenja o usvajanju zahteva za investicije koje su predmet subvencionisanja u ukupnom iznosu od 14.744.712 dinara.

Naknadnim proverama je utvrđeno da nije postojao poslovni odnos između ovih lica i preduzeća niti su investicije realizovane. Kako se sumnja, deo uplaćenog novca vlasnici gazdinstava su zadržavali za sebe, dok su veći deo dali u gotovini osumnjičenima, saopštio je MUP.

Njima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.