banner-image

Blokade i dalje traju, traktori sutra ispred Skupštine Srbije

Protesti poljoprivrednika i blokade puteva traju i danas širom Srbije. Kolona od 250 traktorista koji protestuju blokirala je saobraćaj na putu Požarevac-autoput kod sela Ljubićeva. Na putu Zrenjanin – Kikinda, kod Bašaida traju jednočasovne blokade, nakon kojih se tokom pola sata propušta saobraćaj. Na blokadi su poljoprivrednici iz Bašaida, Novog Miloševa i Banatske Topole. Blokade se nastavljaju i u Pančevu, Bogatiću, Zrenjaninu… Poljoprivrednici iz Pančeva blokirali su novi i stari put za Beograd, propuštaju se samo prioritetni, hitni slučajevi. Kolona traktora kreće se od Velike Plane prema Beogradu. Policija i dalje ne dozvoljava poljoprivrednicima da uđu u Kraljevo. 

-Nalazimo se kod Velike Rače, prošli smo Veliku Planu. Idemo prema Beogradu. Stalno nam se pridružuju novi traktori, ekipe „iskaču“ iz njiva. U polasku smo imali poteškoća jer je policija tražila da svi posebno izađemo da bismo se okupili ali evo, sad smo na putu za Beograd – rekli su Agrosmartu kragujevački poljoprivrednici.

“Krenuli smo, cilj nam je da do sutra stignemo u Beograd”, izjavio je za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika. On kaže da očekuju “prepreke” na putu i da se zbog toga poljoprivrednici pojedinačno “probijaju” kroz svoje opštine, kako bi stigli na lokaciju na kojoj će formirati kolonu traktora za odlazak u Beograd i protest ispred Skupštine Srbije zakazan za 18h.

U Kragujevcu je okončana trosatna blokada poljoprivrednika ispred Skupštine grada. Blokada Ulice Zorana Đinđiċa je bila najavljena prvobitno na sat vremena ali je sa poljoprivrednicima iz kragujevačkih sela prvo razgovarao šef kabineta gradonačelnila Aleksandar Lazoviċ a potom i sam gradonačelnik Nikola Dašiċ. „Razgovarali smo sat i 45 minuta. Ne očekujemo ništa spektakularno od tog sastanka ali je i ovo ipak neki pomak jer, pre godinu i po dana gradonačelnik je odbio da nas uopšte i primi“, kaže za Danas Jovica Radovanoviċ iz Kutlova.

Po njegovim rečima poljoprivrednici su gradonačelniku Dašiċu izneli sve svoje probleme iz oblasti ratarstva i stoĉarstav i on je obeċao da ċe ih pteneti nadležnima u Vladi.

– Tokom razgovora gradonačelnik Dašiċ je pokušao da me isključi iz razgovora sa obrazloženjem „da ne želi da razgovara sa ljudima kohi se bave politikom“. Podsetio sam ga da je on političar i predložio da napustim sastanak, ističe on.

S. K.