banner-image

Ruralni turizam, potencijal koji se mora bolje iskoristiti

U Privrednoj komori Vojvodine u organizaciji Udruženja usluga i poljoprivrede i Dnevnika Poljoprivrednika održan je tematski skup „ Aktuelno stanje i mogućnosti razvoja ruralnog turizma “.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je  u  prva tri  meseca 2023. godine, u Vojvodini  ukupan broj dolazaka turista povećan za 6,5% međugodišnje. Od ukupnog broja turista 54,6% su bili domaći, a 45,4% strani turisti.

U Vojvodini je u prva tri meseca 2023. godine najposećeniji bio Grad Novi Sad, gde je zabeleženo 40.374 dolazaka turista, što je za 25,4% više u odnosu na isti period 2022. godine. Kada govorimo o ruralnom turizmu u Republici  Srbiji je tokom 2022. godine  kao delatnost obavljalo 40% više domaćinstava. Zvanično se ovom vrstom usluge bavi oko 700 gazdinstava.

Jedan od glavnih elemenata ruralnog turizma u Vojvodini su salaši. Pored salaša, Vojvodina nudi i druge oblike ruralnog turizma. Posetioci mogu da istražuju sela i upoznaju se sa tradicionalnim zanatima. Takođe mogu da posete vinarije i degustiraju vojvođanska vina, koja su poznata širom regiona. Za predstavnike ruralnog turizma veoma je značajna dobra informisanost i pravovremena edukacija, a Privredna komora Vojvodine  nastoji da kontinuirano pruža podršku predstavnicima  turizma iz seoskih područja. Neophodno je jačati svest o značaju ove teme u cilju razumevanja šansi i potencijala koje pruža  ruralni turizam, i upravo to i jeste cilj ovakvih panel diskusija kroz umrežavanje svih učesnika i nosioca razvoja ruralnog turizma.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Milan Jarić istakao je da Pokrajinska vlada pruža  podršku kroz niz aktuelnih konkursa. Na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam biće organizovani tematski skupovi posvećeni razvoju ruralnog turizma.

Vlasnik „ Karin salaša “ Rale Nićin rekao je da su predstavnicima turističke privrede veoma značajna davanja koja se plasiraju putem konkursa kako bi se ova vrsta turizma unapredila. Zajednička promociaj ej veoma važna i zato su ovakvi skupovi veoma značajni ocenio je Nićin.

Učesnici panel diskusije bili su i prof Igor Stamenković, PMF Novi Sad, Milica Šušnjić, TOV, prof Boris Kuzman, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd, vedrana Dragičević, PKS, Geza Katai, Katai salaš i Nikola Grcić, agencija „ Explore“.