banner-image

Poljoprivrednici traže da im Vlada napismeno odgovori na zahteve – „ministarka manipuliše“

Nezadovoljni poljoprivrednici koji četvrti dan protestuju širom Srbije traže od Vlade da im u pisanoj formi odgovori na zahteve i poručuju da su u tom slučaju spremni na sastanak s nadležnim. 

„Ukoliko ste spremni da nam napismeno odgovorite na naše zehteve, spremni smo za sastanak sutra u 9 časova“, navodi se u mejlu koji su danas u 14 časova poslala Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije na adresu predsednice Vlade.

Ministarka kaže da su ispunjeni svi zahtevi sem jednog, paori da su njene izjave manipulacija 

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je jutros  da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po hektaru jer je to „perfidno osmišljen zahtev“ i nije zakonski izvodljiv, da je spremna i o njemu da razgovara, ali za narednu budžetsku godinu.

„Zakonodavno nije izvodljiv. To je potpuna promena agrarne politike u sredini jedne budžetske godine. To se radi na kraju godine za narednu godinu. To poljoprivredu Srbije košta 78 milijardi dinara, bezmalo ceo budžet pre povećanja i davanja“, navela je Tanasković za RTS, a prenela je agencija Beta.

S druge strane, poljoprivrednici koji protestuju demantuju tvrdnje ministarke poljoprivrede  da su im ispunjeni neki zahtevi i da su imali pregovore, navodeći da su njene poslednje izjave manipulacija.

Član pregovaračkog tima i predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić kaže za 021.rs da od ponedeljka i prekida razgovora sa Vladom Srbije, kada su imali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, nikakvih kontakata nije bilo.

S. K.