banner-image

Poljoprivrednici prihvatili ponudu države, subvencije 18.000 dinara – do 20 hektara

Poljoprivrednici su prihvatili ponudu Vlade Srbije i obustavili blokade puteva širom Srbije i Vojvodine.

Nedeljko Savić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ kaže da je prihvaćena ponuda Vlade Srbije, kao i da više neće biti blokade puteva. Subvencije po hektaru iznosiće 18.000 dinara, a takođe jedan od važnih zahteva, jeftinija nafta, odnosno „plavi dizel“ trebalo bi da se primenjuje od januara. 

Pomenimo, ostaje ograničenje u pogledu subvencionisanih hektara, i dalje će se subvencije dobijati za najviše 20 hektara.

Radio televizija Srbije (RTS) prenela je da je sedam udruženja poljoprivrednika, koja su danima protestovala u više gradova, razgovaralo sa predstavnicima Vlade Srbije, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Predrag Veljković iz Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja kaže za RTS da je danas ispunjen deo njihovih zahteva.

„Tražili smo premiju od 20 dinara, oni su rekli da čvrsto stoje iza toga da će biti 19 dinara. Tražili smo da povećanje za mlečna goveda bude 40.000, to je ispunjeno. Što se tiče odvodnjavanja, tu će naknada biti smanjena 50 procenata. Što se tiče plavog dizela, to je obećanje, znači ništa nemamo napismeno, da će početi plavi dizel da se primenjuje od 1. januara 2024. godine„, navodi Veljković.

Ukazao je da su iz Vlade dobili ponudu koja je prihvaćena da subvencije po hektaru umesto sadašnjih 9.000 budu dodatnih 9.000 dinara, odnosno 18.000 dinara.

„Od tih 9.000, koliko sam video, 6.000 su neka osnovna sredstva, a 3.000 ide kao subvencija za dizel. Ukupno po hektaru će od danas biti 18.000 dinara“, dodaje Veljković.

„Nadam se da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za nas i da se više ovo neće ovako dešavati“, zaključio je Veljković.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da su se poljoprivrednici dogovorili da se postojeće subvencije po hektaru obradive zemlje sa 9.000 dinara podignu na 18.000.

Postojeće dažbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1. januara 2024. biti u potpunosti ukinute, naveo je Savić.

Takođe, kako je rekao, dogovoreno je da se od 1. januara 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

U saopštenju Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja koje je potpisao predsednik
Slobodan Vidojević ističe se da članovi udruženja nisu zadovoljni onim sto je danas postignuto u Vladi Republike Srbije ali da svesni toga da je iza njih pet dana protesta i odsustva sa svojih gazdinstava i da je primetno smanjenje broja ljudi na protestima te prihvataju deo zahteva koje je danas prihvatila Vlada.

-U narednom periodu nastavićemo da radimo još više na ispunjenju i ostalih zahteva koji se tiču mlečnog govedarstva. A to su pre svega zaštita domaćih proizvođača mleka od nekotrolisanog uvoza i niske otkupne cene mleka. Ovo je jedno veliko iskustvo za sve naše članove i sve poljoprivrednike koji su nam se pridruzili na protestima – navodi se u saopštenju.

„Opet smo prevareni, kao i prošle godine i kao uvek. Nije nam ponuđen ni deo onog što smo zahtevali, uprkos lažnim obeċanjima ministarke i premijerke, datih po raznim televizijama“, kaže za Danas Milan Miloševiċ iz Rače, jedan od organizatora protesta poljoprivrednika u Šumadiji.