banner-image

Sajam u Novom Sadu: Poljoprivreda je prioritet, a država sagovornik

Poljoprivreda spada u prioritete Vlade Srbije, a to govori da na sve načine želimo da razumnim, mirnim dijalogom rešimo probleme koje trenutno imamo u ovoj oblasti – rekla je na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

– Želim organizatorima i domaćinima da čestitam rođendan, ne mali, stogodišnjicu postojanja i jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija koja je u prethodnom periodu pokazala da je izuzetan prijatelj Republike Srbije, a naročito kad se priča o poljoprivredi. To pokazuje i  robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa ovom zemljom, koja je u 2022. godini iznosila 583,5 miliona evra, što je 20 odsto više nego 2021. godine. Potencijal za unapređivanje naše saradnje je velik i sigurno je da će se u tom pravcu i ići.

Ona je ukazala da želi da se zahvali srpskim domaćinima na posvećenosti i na tome što izdržavaju sve pritiske, rade i prizvode i bore sa svim nedaćama na tržištu, posebno sada kad se poljoprivreda nalazi u teškom trenutku zbog opšte globalne situacije u svetu.

– Poručujem im da je njihova država sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu i Vladom Srbije uz njih, da ne treba da na nas gledaju kao na one koji sede s druge strane stola već da u nama vide sagovornike i prijatelje. Ja sam njihov predstavnik u Vladi i trudiću se da budem deo njih i da ih predstavljam i izvučem maksimum kako bismo prevazišli aktuelne probleme i uspostavili novi sistem fukcionisanja koji je usmeren prema Evropi, prema kojoj idemo. Hvala vam što znate da će vaša država uvek stati iza vas i da je agrarna politika na izuzetno viskom nivou da se  time intenzivno bavimo svaki dan. Gledamo i kako da povećamo stočni fond, kako da kvalitetom  dostignemo evropske proizvode i standarde i otvorimo nova tržišta. Jedno od takvih je i Kina, s kojom smo potpisali dva važna protokola, važna za naše poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom meda i hrane za kućne ljubimce. Tražimo nova tržišta jer Srbija proizvodi izuzetno kvalitetne proizvode koji mogu biti konkuretni na tržištima Evrope i sveta – rekla je Jelena Tanasković.

Ona je ukazala da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava Nacionalnu izložbu stoke i Izložbu genetskih potencijala. Po njenim rečima, genetski potencijal je tematika kojom se Ministarstvo intenzivno bavi jer je to šansa da se unapredi profitabilnost rada poljoprivrednika i put da budu konkurentni na stranim tržištima.

Italija, Zemlja partner 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma, ove godine uz kolektivnu izložbu na kojoj će se predstaviti italijanske kompanije iz sfere agrara priprema i niz kulturnih događaja u Novom Sadu. Ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida je naglasio je da je boravak na ovoj manifestaciji prilika da se razgovara o budućnosti obe zemlje, i Srbije i Italije, a pre svega kada je reč o saradnji u oblasti poljoprivrede.

– Čast mi je da budem ovde i da posetim prvi put zemlju sa kojom smo vezani istorijom, kulturom, a nadam se da ćemo biti povezani i u svim drugim oblastima. S ministarkom Tanasković razgovaraću o onome što je budućnost obeju zemalja, a to je sistem promocije u oblasti poljoprivrede. Očekujem mnogo pozitivnih rezultata u oblastima istraživanja i proizvodnje kvalitetnih poljoprivrednih  proizvoda, posebno u ovom vremenu globalizacije – rekao je Lolobriđida. – Veoma je važno da pružamo podršku jedni drugima jer je sigurno da će saradnja biti obostrano korisna i od nje ćemo benefite imati svi.

DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je istakao da je u godini kad Novosadski sajam slavi vek postojanja organizovan 90. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem se okupilo više od 1.100 izlagača iz 26 zemalja, a privrednici 14 zemalja predstavljaju se na kolektivnim izložbama.

– Sajam će obeležiti Izložba poljoprivredne mahanizacije, Izložba organskih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom, Nacionalna izložba stoke i Izložba genetskih potencijala, biće ogranizovan Dan stočara, Dan voćara – rekao je Cvetković. – Potrudili smo se sinergijom svih nivoa vlasti i sa svim partnerima priredimo događaj za pamćenje.

Jubileji početak novog veka razvoja

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da su jubileji Novosadskog sajma prilika da se podvuče crta, da se osvrne i vidi značaj uloženih napora i posvećenosti koji su i lekcije i pouka i priprema za budućnost.

– Kad se vratimo u davnu 1923. godinu, kada je održana prva Novosadska izložba, prva u istoriji Novosadskog sajma, vidljivo je da se ova priredba ne samo zadržala u gradu u kojem je  ponikla već je i rasla zajedno s gradom i postala njegov neraskidiv deo – rekao je  Đurić. – Jubileji  označavaju početak novog veka razvoja i verujem da će Novosadski sajam i Međunarodni poljoprivredni sajam, kao svojevrsni ambasadori našeg grada, koji su u svetu pronosili njegovo ime, nastaviti da rastu s Novim Sadom, kao i da će nove generacije Novosađana sa svojim porodicama nastaviti da ih posećuju.

On je ukazao da Grad Novi Sad kontinuirano pruža podršku poljoprivrednicima s teritorije grada i da ove godine podrška poljoprivrednim proizvođačima iznosi 70 miliona dinara.

Sajam.net