banner-image

Sutra paraf na dogovor Vlade i paora: Subvencije 18.000, dogodine bez plaćanja odvodnjavanja

Jednoglasnom odlukom svih udruženja čiji su predstavnici učestvovali u pregovorima u Vladi Srbije sutra (22. maja) u 8 sati ujutru biće potpisan i overen sporazum između Vlade i udruženja poljoprivrednika. 

Među udruženjima su: Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka „Naše mlekoˮ, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, udruženje „STIGˮ Požarevac, udruženje „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbijeˮ, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adraniˮ. Sporazum je rezultat pregovora i sve dogovoreno urediće se odmah, navodi se u saopštenju udruženja.

Podsetimo, petog dana protesta širom Srbije poljoprivrednici su se usaglasili sa Vladom da se postojeće subvencije po hektaru obradive zemlje sa 9.000 dinara podignu na 18.000 (6.000 dizel, 3.000 direktno). Takođe, da se premije za mleko sa 15 dinara povećaju na 19 dinara po litru, te da se podsticaji za kvalitetna priplodna grla povećaju sa 30.000 na 40.000 dinara.

Postojeće dadžbine za navodnjavanje biće smanjene za 50 odsto, dok će od 1. januara 2024. biti u potpunosti ukinute.

Dogovoreno je i da se od 1. januara 2024. godine na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru ne obračunavaju akcize i PDV.

Jučerašnji pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim trajali su više od pet sati u Vladi Srbije.

S. K.