banner-image

Urbani salaš na Novosadskom sajmu nas uči kako proizvesti povrće na terasi

Jubilarni 90. međunarodni poljoprivredni sajam ove godine obogaćen je još jednom novinom jer se na otvorenom prostoru kod Hale 24 smestio atraktivni Urbani salaš. Posetioci Sajma imaju priliku da, u toj svojevrsnoj povrtarskoj oazi, saznaju sve o biobaštama, onim koje omogućavaju da se uzgaja na terasama.

– Podržavamo ovu dobru inicijativu Poljoprivrednog sajma jer nam to omogućava da našim znanjem, semenom i sadnim materijalom pokažemo posetiocima da postoje biobašte koje su održive u urbanoj sredini i obezbeđuju proizvodnju za sopstvene potrebe, a zdravstveno su bezbedne – kaže Slobodan Vlajić sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. – Urbane bašte su održive na terasama, na prostoru koji ima dovoljno sunčeve svetlosti, pa je uz adekvatnu negu i odabir supstrata moguće uzgajati različite biljne vrste.

Biobašte potpuno isključuju upotrebu hemijskih sredstava, te se, da bi zasad dobio adekvatnu zaštitu, koriste združeni usevi, odnosno kombinacija biljnih vrsta koje se međusobno potpomažu.

– Recimo, kadifica je jedna od cvetnica koja je široko prisutna jer odbija različite štetočine iz zemljišta i nadzemnog dela, pa na adekvatan biološki način štiti malu proizvodnju. Kako je potrošnja mineralnih đubriva u potpunosti isključena iz ovog sistema proizvodnje, uglavnom se koriste biološki preparati za prihranu, zaštitu ili drugu potrebu – pojašnjava Vlajić.

Oni koji posete Urbani salaš imaju priliku da vide različite sorte paradajza, paprike, tikvice i pasulj u poniku, ali i pravilno rastojanje sadnica u redu.